Prag: Započeo 37. Europski susret mladih – sudionicima poruku uputio i papa Franjo

»Želimo biti kvasac mira u čovječanstvu«

 Zajedničkom večernjom molitvom u ponedjeljak 29. prosinca na prostoru praškoga velesajma Letnany započeo je 37. Europski susret mladih u organizaciji Zajednice iz Taizea. Na susretu sudjeluje više od 30.000 mladih iz 65 zemalja.

Tijekom obraćanja mladima, prior Zajednice iz Taizea brat Alois izražavajući radost susreta u središtu Europe, podsjetio je kako je Prag bio domaćin susreta i 1990., godinu dana nakon nezaboravne “baršunaste revolucije”, toga trenutka slobode, kada su srušene granice.
Mi u Taizeu, zasigurno nismo jedini, zahvalni smo ljudima središnje i istočne Europe što su nam pokazali kako su neočekivane stvari doista moguće, rekao je brat Alois, te naglasio kako “sjećanje na to veliko oslobođenje daje i danas nadu da je čak u trenutnim napetostima u svijetu moguće ostvariti mirnu budućnost. Naš susret jasno pokazuje da u svim narodima ima žena i muškaraca koji žele mir”.

Brat Alois je istaknuo da će sljedeći dani biti dani molitve za one koji pate od nasilja i rata u Ukrajini, na Bliskom istoku i drugdje. “Libanonci koji su ovdje s nama nose u sebi kušnje iz svoje zemlje. Njihova je zemlja, naime, domaćin tisućama izbjeglica iz Iraka i Sirije. Želio bih im reći: ne zaboravite da smo svi mi uz vas, u molitvama i u našim srcima”, rekao je.
Podsjećajući na riječi koje je g. 1990. u prigodi susreta rekao tadašnji češki predsjednik Vaclav Havel da “Hodočašće povjerenja na Zemlji dolazi pomoći u traganju za izvorima vjere i novim duhovnim vrijednostima koje su se izgubile tijekom nekoliko desetljeća totalitarnoga režima”, brat Alois je istaknuo kako “to još uvijek vrijedi i danas”. “Za život u miru i da bi se pridonijelo svjetskome miru, Europa se mora izgrađivati uspostavom tješnjih ekonomskih i političkih odnosa. No, motivacija za to mora izvirati iz dubljega izvora. Za nas, taj se izvor nalazi u miru kojega nam daje Isus Krist. Želimo biti kvasac mira u čovječanstvu. Za to je neophodno otvoriti se Božjem miru u našim srcima”, naglasio je.

U duhu godišnjega pisma “Četiri prijedloga za 2015. godinu” brat Alois je istaknuo, kako sljedeći mjeseci imaju moto “Vi ste sol zemlje”. Krist nas upozorava: pazite da sol ne izgubi svoj okus! Ne smijemo se prepustiti malodušnosti i pesimizmu. Ali kako možemo primiti Kristov mir koji nam Bog želi darovati? Ne možemo uvijek osjećati Božju prisutnost. Vjernik može iskusiti i tamnu noć vjere. Naše pouzdanje u Boga može se ispreplitati sa sumnjom, suočeno s otajstvom koje je toliko onkraj nas. Ne znači li otvaranje prema Kristovu miru jednostavno povjerenje u prisutnost? Dijete prirodno može pokazati takvo povjerenje. Mi, odrasli, moramo ga odlučno izabrati. Ovu odluku činimo svim svojim bićem, umom i emocijama, potaknuo je brat Alois.

Na kraju je podsjetio kako su dani susreta i dani obnove vjere u Duha Svetoga, koji daruje Kristov mir. Taj mir ne možemo zadržati samo za sebe; on postaje ljubaznost prema drugima, odbijanje nepravdi i predanost da svim svojim snagama učinimo naš planet mjestom primjerenim za život svih ljudi na Zemlji. Na brojne se načine može doći do izvora Kristova mira. Tu je molitva, čak i kada je skromna. Tu je i ljepota, ljepota prirode, ljepota koju nam otkriva umjetnost, rekao je prior Taizea. (ika / gk)

Papina poruka mladima na Hodočašću povjerenja u Pragu

Budite sol svijeta kojemu je potrebno da pronađe “okus” Boga – želja je koju je papa Franjo izrazio u poruci, koju je potpisao njegov državni tajnik kardinal Pietro Parolin, upućenoj tisućama mladića i djevojaka, koji se od 29. prosinca do 2. siječnja nalaze u Pragu, na tradicionalnom 37. molitvenom susretu koji krajem godine organizira Zajednica iz Taizea.

Ono što na kraju svake godine sjedinjuje mlade s europskoga istoka i zapada zove se “Hodočašće povjerenja na Zemlji”; put je to koji valja živjeti u molitvi i uzajamnom dijalogu – napomenuo je Papa u poruci. Po svojemu Duhu, koji boravi u vama, Krist vam daje da budete sol zemlje, jer želi vratiti svijetu njegov pravi okus, i to kroz otkrivanje ljepote zajedništva s Bogom, i među braćom – istaknuo je Sveti Otac, a prenosi Vatikanski radio.

U trenutku kada Republika Češka slavi 25 godina od povratka demokracije – napisao je Papa – nemojte u svojim molitvama zaboraviti mučenike, i one koji su očitovali svoju vjeru; muškarce i žene dobre volje koji su, besplatnim darom samih sebe, katkada i po cijenu velikoga trpljenja, omogućili da njihova zemlja pronađe put slobode. I vi ste pozvani – nastavio je papa Franjo – otvoriti putove slobode, dajući sebe raspoloživošću Marije iz Nazareta, kada je prihvatila u sebi život Sina Božjega. To je život koji se ima razviti i u vama – napomenuo je Sveti Otac.

Ali, prihvatiti u sebi Isusov život, uvijek je neodvojivo od njegova svjedočenja drugima. Zbog toga je Papa istaknuo da se pouzdaje u sposobnost zamišljanja i u kreativnost mladih iz Taizea, što će pomoći evanđelju da danas bude radosno naviještano i slušano u njihovim zemljama. Pritom je naveo jednu svoju misao iz apostolske pobudnice “Evangelii Gaudium” (Radost Evanđelja), u kojoj o mladima govori kao o putnicima vjere, i radosnima zato što donose Isusa na svaku ulicu, na svaki trg, na sve krajeve zemlje.

Spomenuvši se potom misli koje je istaknuo tijekom putovanja u Tursku, u studenom ove godine, a što se tiče mladih pravoslavnih, katolika i protestanata koje će susresti na međunarodnim susretima koje organizira Zajednica iz Taizea, Papa je mladima okupljenima u Pragu poručio: “Oni danas od nas traže da učinimo korake naprijed u svrhu punoga zajedništva”. (ika / radio vatikan / gk)