Poziv na otvoreno svjedočenje vjere

Svetkovina sv. Mihovila, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije, proslavljena je u nedjelju 29. rujna na trgu pred šibenskom katedralom. Svečano misno slavlje i procesiju ulicama grada predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.
 
Uz predvoditelja koncelebrirali su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, biskupi hvarski Slobodan Štambuk, dubrovački Mate Uzinić, gospićko-senjski Mile Bogović, kotorski Ilija Janjić, biskup domaćin Ante Ivas te provincijal franjevačke provincije Presvetog otkupitelja fra Joško Kodžoman.
 
Proslava je tradicionalno okupila velik broj vjernika iz svih dijelova biskupije. U pozdravnim riječima biskup Ivas je napomenuo da se ove godine svetkovina sv. Mihovila slavi u ozračju događaja proglašenja blaženim Miroslava Bulešića koji je krvlju posvjedočio da je Bog iznad svega, a Božji zakon prvi u svemu i za svakoga.
 
“U vremenima u kojem i u našem narodu sve agresivnije djeluju sile Zloga, koje Božje zakone i vjeru nastoje prikazati nepotrebnima, pa čak i štetnima za život i budućnost našega naroda, naših obitelji, potrebno nam je zajedništvo u molitvi i vjeri kao i uzajamna solidarnost da se odupremo i u vjeri ustrajemo”, istaknuo je šibenski biskup.
 
U propovijedi nadbiskup Barišić je podsjetio da se u slavlju svetoga Mihovila prepoznaje i traži zajedništvo, mir, pravednost, solidarnost, za što nam je uz naše ljudske napore uvijek potrebna i zaštita Neba. U Mihaelovu imenu je poruka 'tko je kao Bog', istaknuo je splitsko-makarski nadbiskup, svjedočeći kako to nije pitanje, već radosni usklik osobne ispovijesti i navještaja svima. Tko je Bog, vidi se u Njegovu odnosu prema čovjeku, po Njegovim anđelima, a vrhunac Božjeg milosrđa jest u Sinu koji je iz ljubavi prema nama postao čovjekom i došao nas je spasiti.
 
“Za Boga nitko nije toliko daleko da se ne može vratiti; nitko nije toliko izgubljen da se ne može naći; nitko nije toliko mrtav, a da ne može biti oživljen. Za Gospodina nema izgubljenog slučaja”, rekao je nadbiskup dodajući da vjera ne osigurava od patnje, bolesti, pa ni smrti, ali daje smisao i nadu da možemo živjeti u nadi Božjih obećanja.
 
“Pozvani smo svjedočiti i prenositi svojoj djeci i unucima najveće blago vjere: Boga, koji iz ljubavi prema nama čovjekom posta. Koliko ovu istinu govori i svjedoči vaša životna priča svojoj djeci, poštovani roditelji, oče i majko? Ima li mjesta i vremena u tvojemu srcu za Boga, molitvu, euharistijsko slavlje, solidarnost s Njime u potrebnima? Naše zauzimanje za pravdu i istinu, osobno i u javnim ulogama, doista govori tko je za nas Bog. S Mihovilom smo i mi pozvani biti zaštitnici slabih, ugroženih, siromašnih, biti glasnici Radosne vijesti Božje istine”, rekao je nadbiskup Barišić.
 
U nastavku propovijedi splitsko-makarski nadbiskup je vjernicima posvijestio da se Boga ne može skrivati od javnosti.
 
“Ne mogu imati dva odgoja, jedan privatni a drugi javni. Jedan doma, drugi u školi. Ni dva braka, jedan javni a drugi prikriveni. Tko se pretvara, nije doma u svojoj društvenoj stvarnosti. Pomalo i neprimjetno briše se granica i razlika između istine i laži, dobra i zla, vrline i grijeha. Svaki čovjek ima svoje neotuđivo dostojanstvo koje treba poštivati u njegovoj slobodi, izborima i pravima. To nam mora biti jasno u načelu i u praksi. Ali nametati svoje ideološko uvjerenje, i to većini roditelja i građana, protivi se demokratskom sustavu. Ovaj narod dugim snovima i teškom mukom, uz tolike žrtve dobio je svoju Domovinu i zaslužio slobodu, očuvao svoj kulturni, nacionalni i religiozni identitet. Na putu slobode održala ga je i podržala snaga i nada Kristova križa i uskrsnuća, saveza s otvorenim Nebom, sažetim u izričaju: Tko je kao Bog! – Tko je kao čovjek! Zato nositelji odgovornih uloga u vlasti ovo nikako ne bi smjeli zaboravljati i ignorirati. Samo oni koji žele i vole svoju Domovinu i kojima je doista stalo do njenog duhovnog identiteta i cjelovitog rasta i napretka, dostojni su obnašati odgovorne uloge u društvenoj vlasti. Toga bi trebali biti svjesni i biračko tijelo i dotični kandidati. Prije svega, ovo treba biti u svijesti samih nas kršćana u najširem ekumenskom smislu riječi, katolika, pravoslavaca, protestanata i svih ljudi dobre volje”, rekao je nadbiskup Barišić pozvavši kršćane na otvoreno svjedočenje svoje vjere.
 
Na proslavi svetkovine sv. Mihovila u ophodu starim dijelom grada i rivom sudjelovale su, uz predstavnike župa Šibenske biskupije, i brojne civilne udruge, škole, vrtići, kulturno-umjetnička društva te predstavnici vlasti.
 
Srebreni lik sv. Mihovila tradicionalno su u ophodu nosili redarstvenici Policijske uprave Šibensko-kninske. Slavlje i procesiju pjevanjem je uzveličao Mješoviti zbor katedrale sv. Jakova i župe Varoš, pod ravnanjem prof. Jelene Cetinić te uz orguljašku pratnju Franka Klisovića. Procesiju je animirao generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić. (ika / gk)