Pokopan zadarski nadbiskup Ivan Prenđa

Zadarski nadbiskup Ivan Prenđa pokopan je u subotu u grobnici zadarskih nadbiskupa u katedrali Sv. Stošije u Zadru. Nadbiskup Prenđa iznenada je preminuo u ponedjeljak 25. siječnja u Zagrebu, u 71. godini života, 46. godini svećeništva i 20. godini biskupstva.

Misu zadušnicu i sprovodne obrede predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a suslavili su apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Marin Srakić, predsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić, četrdesetak biskupa iz Hrvatske, BiH i susjednih zemalja te tristotinjak svećenika.

“Danas nas je nadbiskup Ivan Prenđa mrtav okupio ovdje u svojoj dragoj katedrali Sv. Stošije. Došli smo nošeni mnogim osjećajima i velikom ljubavlju zahvaliti Bogu, moliti i suosjećati”, rekao je u homiliji kardinal Bozanić, podsjećajući da je prošle nedjelje u večernjim satima nadbiskup Prenđa stigao u Zagreb, vedar i nasmijan kao i uvijek, s puno planova i zadaća za prethodni tjedan u kojemu se u Zagrebu održavalo izvanredno zasjedanje HBK i Teološko-pastoralni tjedan. No, spomenuo je i da je sluteći kraj ovozemnog puta mons. Prenđa u posljednje vrijeme češće govorio o smrti.

Govoreći kako je mons. Prenđa izvršio obećanje dano na dan svoga biskupskoga ređenja, 9. lipnja 1990. godine, kardinal je istaknuo da je blagopokojni zadarski nadbiskup za biskupsko geslo bio izabrao riječi “Ljubiti Crkvu”, te da upravo te riječi sadrže misao vodilju njegova biskupskog služenja.

Prisjetio se i samoga biskupskog ređenja nadbiskupa nadbiskupa Prenđe, ali i godina Domovinskoga rata kada je i sam nadbiskup zajedno sa svećenicima i narodom nadbiskupije patio zbog razaranja obiteljskih kuća i crkva, ali ponajviše zbog razaranja ljudskih duša i progonjena s vlastitih ognjišta. No usprkos velikom broju poginulih, ranjenih i prognanih na području nadbiskupije, kardinal Bozanić se prisjetio nadbiskupa Prenđe kao čovjeka koji u takvim teškim tragovima i ranama nipošto nije želio prenaglašavati proživljene strahote i čovjeka koji je više želio biti čovjek i vjernik nade.

Kardinal je istaknuo da je mons. Ivan Prenđa ostavio vidljivo svjedočanstvo življene nade. “Kao svećenik i nadbiskup spašavao je što se moglo spasiti. Nadbiskupsko sjemenište Zmajević, osobito u teškim sedamdesetim i osamdesetim godinama prošloga stoljeća, njegovim požrtvovnim zalaganjem postalo je veliki znak nade za sigurni hod ranjene Crkve zadarske. Uvijek je bio pouzdani oslonac svom nadbiskupu mons. Marijanu Oblaku. Dugotrajnom službom u Sjemeništu odgojio je naraštaje mlađih svećenika, kojima je postao pravi duhovni otac, pun ljubavi blagog i milosrdnog Pastira, jer – kako je znao reći – ja drugačije ne mogu”, podsjetio je kardinal Bozanić.

Kao nadbiskup mons. Prenđa nije se štedio u velikom pothvatu obnove svoje Nadbiskupije, jer rat je devedesetih godina prošloga stoljeća ostavio ozbiljne posljedice na ljudima i sakralnim objektima, prisjetio se kardinal Bozanić te naglasio kako je nadbiskup Prenđa zauzeto poradio i na novoj evangelizaciji, posebno u pastoralu obitelji i mladih te u promicanju trajne formacije klera i Kristovih vjernika laika te da je 2003. godine dočekao i pohod pape Ivana Pavla II. Zadru.

Kardinal Bozanić prisjetio se brojnih inicijativa koje je mons. Prenđa pokrenuo te neumornih pastoralnih pohoda vjerničkim zajednicama njegove nadbiskupijske obitelji.

Nakon mise uslijedili su oproštajni govori. Brzojav sućuti državnog tajnika Svete Stolice kardinala Tarcisija Bertona pročitao je generalni tajnik HBK mr. Enco Rodinis. “Papa Benedikt XVI. izražava čitavom kleru, redovnicima i redovnicama, sjemeništarcima, njegovoj rodbini te svim vjernicima Zadarske nadbiskupije svoje iskreno suosjećanje u žalosti zbog odlaska ovog ljubljenog i revnog pastira Crkve. U teškim ratnim godinama ostat će upamćeno njegovo neumorno i nesebično zalaganje za mir i pravdu te briga za potrebite kako onda tako i danas. Trudio se svima biti uzoran otac, ali i dobar prijatelj”, piše među ostalim u brzojavu.

U ime Hrvatske biskupske konferencije od mons. Prenđe oprostio se predsjednik HBK nadbiskup Marin Srakić, u ime Crkve u BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, u ime svećenika Zadarske nadbiskupije don Srećko Frka Petešić, zadarski župan Stipe Zrilić, u ime obitelji Tanja Prenđa Trupec te u ime vjernika laika Zadarske nadbiskupije Mirela Zubčić.

Uz mnoštvo vjernika koji su došli ispratiti nadbiskupa Prenđu na pogrebu su bili i predstavnici Srpske pravoslavne Crkve i Islamske vjerske zajednice te predstavnici državnih, županijskih, gradskih i vojnih vlasti. (ika, ms, gk)