Papin susret s novinarima tijekom leta prema Meksiku

Odgojem savjesti raskrinkavati zlo nasilja i droge
Crkva nije politička vlast, nije neka politička stranka, nego je moralna stvarnost, moralni autoritet – istaknuo je Benedikt XVI. u razgovoru s novinarima u tijeku leta prema Meksiku, zemlji koja je uz Kubu odredište šestodnevnog Papinog apostolskog putovanja.

Na Crkvi je dakle odgovornost, nastavio je Papa, odgajati savjesti i tako stvarati potrebnu odgovornost, odgajati savjest na individualnoj i na društvenoj razini, upravo zato jer se u Latinskoj Americi a i drugdje kod mnogih katolika zamjećuje određena “šizofrenija između javnog i individualnog morala”. U osobnom su životu katolici, a u javnom životu slijede druge ideje koje nisu sukladne s vrijednostima evanđelja za izgradnju pravednoga društva.

Onima koji su tražili objašnjenje razloga Papinog pastirskog pohoda zemljama Latinske Amerike, Papa je odgovorio da ide ohrabriti i ojačati u vjeri, nadi i ljubavi tamošnje pučanstvo. Istaknuo je da se to putovanje odvija stopama njegova prethodnika Ivana Pavla II.

Odgovarajući na upit jednoga novinara, Papa se osvrnuo na problem nasilja i trgovine drogom u Meksiku ističući veliku odgovornost Crkve u sučeljavanju s tim problemima. Moramo se svim silama boriti protiv zla koje uništava čovječanstvo i naše mlade, kazao je Sveti Otac. U prvom redu Crkva ima naviještati Boga. Odgovornost je Crkve odgajati savjesti, odgajati za moralnu odgovornost i raskrinkavati zlo. Treba raskrinkati idolatriju novca koja ljude čini robovima, raskrinkati sva ta lažna obećanja, a Crkva raskrinkava zlo uprisutnjujući dobrotu Božju, ustvrdio je Benedikt XVI.

Govoreći o društveno-političkom stanju na Kubi, Papa je podsjetio da je pohod Ivana Pavla II. prije četrnaest godina “otvorio put suradnje i dijaloga”; taj put zahtijeva strpljenje ali ide naprijed. Uostalom, dodao je Papa, marksistička ideologija “više ne odgovara stvarnosti”. Papa je rekao da Crkva “u duhu dijaloga” želi pridonijeti ostvarenju pravednijeg društva. Crkva je uvijek na strani slobode, savjesti i vjere, istaknuo je Sveti Otac. (ika / gk)