Papin nedjeljni nagovor

Sveti Otac osvrnuo se na dramu brojnih izbjeglica te pozvao na molitvu za sve stradale

slika

Vanjsko poštovanje zakona i običaja nije dosta da budemo dobri kršćani, upozorio je papa Franjo u nedjeljnom nagovoru 30. kolovoza mnoštvu hodočasnika okupljenih na Trgu sv. Petra u Vatikanu, te se osvrnuo na dramu brojnih izbjeglica koji su i ovih dana izgubili živote tijekom strahovitih putovanja. Pozvao je na molitvu za sve stradale, posebno one u Austriji, među kojima su bila i djeca. U povodu te tragedije bečki je nadbiskup kardinal Christoph Schönborn hodočastio sa skupinom mladih u Vječni Grad.

Isus želi i nas upozoriti da vanjsko poštovanje zakona nije dosta da budemo dobri kršćani. Kao i u njegovo doba za farizeje, postoji i za nas opasnost da se smatramo dobrima ili čak gore – boljima od drugih, jer poštujemo pravila, običaje, premda ne ljubimo bližnjega, jer smo tvrda srca, oholi i ponosni. Moramo otvoriti srca Bogu i njegovoj Riječi, tražiti pravdu i mir, rekao je Papa.

Navodeći Isusove riječi kako nema stvari koje čovjeka čine nečistim ulazeći u njega, već su to stvari koje izlaze iz njega, Sveti je Otac istaknuo primat unutrašnjosti – srca – primijetivši kako nas svetima ne čine vanjske, nego unutarnje stvari, “srce, koje izražava naše namjere, izbore i želje da sve čine za volju Božju”. Vanjska su stajališta posljedica onoga što smo odlučili srcem. “Granica između dobra i zla ne ide izvan nas, već u nama, u našoj savjesti. Zbog toga je srce koje mora biti pročišćeno i obraćeno”, jer bez toga ni ruke ne mogu biti stvarno čiste, a ni usnice koje izgovaraju iskrene riječi ljubavi, milosrđa i opraštanja. Papa Franjo zatražio je zagovor Blažene Djevice Marije da nam poda čisto srce, slobodno od svih licemjerstva kako bismo mogli živjeti po duhu Božjega zakona i postići njegovu ljubav.

Osvrćući se na jučerašnju beatifikaciju u Libanonu sirokatoličkoga mučenika biskupa Flavijena Michela Melkija za vrijeme strašnih progona kršćana, koji je poticao vjernike da ostanu čvrsti u svojoj vjeri, Papa je primijetio kako se i danas na Bliskom istoku, a i drugim krajevima svijeta, progoni kršćane. Ta beatifikacija, koja im podaje utjehu, odvažnost i nadu, trebala bi biti poticaj zakonodavcima i vladarima da posvuda jamče vjersku slobodu, a međunarodnoj zajednici da se prekinu nasilja i zlostavljanja ljudi. (ika / gk)