Papa se susreo s kubanskim predsjednikom

Benedikt XVI. je u utorak 27. ožujka, drugog dana pohoda Kubi, najprije posjetio kubansko nacionalno marijansko svetište Blažene Djevice Marije Cobreške u Santiagu de Cubi, a potom se uputio u Havanu, gdje ga je u kurtoazni posjet primio kubanski predsjednik Raul Castro. Navečer se u sjedištu Apostolske nuncijature Papa susreo s kubanskim biskupima.

U predsjedničkoj palači Papa se zadržao pedesetak minuta u razgovoru s Raulom Castrom, što svjedoči da su razmotrili brojne složene probleme vezane uz društveno i crkveno stanje na Kubi. Crkva želi pridonijeti razvoju zemlje, razvijajući svoju djelatnost na području odgoja i humanitarne pomoći, rekao je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi u izjavi nakon susreta Pape i kubanskog predsjednika.

Vatikanski glasnogovornik je primijetio da se radilo o osobnom susretu, slično svojedobnom susretu između Fidel Castra i pape Ivana Pavla II. Iz toga bi mogle proizići, kako je primijetio kubanski veleposlanik pri Svetoj Stolici Eduardo Delgado Bermudez, promjene u zemlji.

Dok je Papa razgovarao s predsjednikom Castrom, potpredsjednik kubanske vlade je opovrgao planove za političke promjene u zemlji. U isto vrijeme su predstavnici Svete Stolice potvrdili da su predstavili kubanskoj vladi zahtjev za humanitarne pothvate, među kojima je bio i zahtjev za puštanje na slobodu političkih zatvorenika i Amerikanca Alana Grossa. Papa je tražio od predsjednika da proglasi Veliki petak državnim blagdanom, nakon što je Fidel Castro 1998. na molbu pape Ivana Pavla II. proglasio Božić državnim praznikom.

Vrlo srdačan je bio susret s kubanskim biskupima koji, svjesni da je Crkva živi moralni autoritet, nastoje razgovarati s tamošnjom vladom kako bi mogli ostvarivati svoje poslanje. Država priznaje plodnu djelatnost Crkve na humanitarnim području te se osjeća rast i razvoj crkvene djelatnosti. (ika / gk)