Papa izrazio zabrinutost zbog razvoja situacije u Libiji

Papa Benedikt XVI. izrazio je u srijedu 30. ožujka, tijekom opće audijencije, zabrinutost zbog razvoja situacije u Libiji i Obali Bjelokosti. Diplomatske krugove je pozvao da pojačaju nastojanja oko uspostave dijaloga i mirnog suživota među pučanstvom tih zemalja.

Sveti Otac traži da u Libiji, odakle stižu sve dramatičnije vijesti, zašuti oružje te da se međunarodnim diplomatskim nastojanjima, kao i nastojanjima vlasti i građana uspostavi put dijaloga i pomirenja. Papa je posebno zabrinut za civilno stanovništvo i zbog sve jače upotrebe oružja. Zato se još jednom obratio međunarodnim tijelima i odgovornima na političkom i vojnom području, žarko ih pozivajući da pristupe dijalogu i prestanu upotrebljavati oružje. Za to valja – prema njegovim riječima – iskoristiti sva diplomatska sredstva.

Francuskim hodočasnicima je povjerio kako njegove misli često lete u Obalu Bjelokosti, u kojoj je pučanstvo traumatizirano žalosnim unutarnjim borbama i teškim društvenim i političkim napetostima. Svima koji su izgubili nekog dragog i izloženi su nasilju Papa je izrazio svoju blizinu, a odgovornima uputio poziv da što prije zakorače putem konstruktivnog dijaloga oko zajedničkog dobra. Dramatično stanje hitno zahtjeva uspostavu uzajamnog poštovanja i mirnog suživota, rekao je Papa i istaknuo da u tom pravcu treba uložiti sve raspoložive snage. Odlučio je onamo poslati predsjednika Papinskog vijeća “Iustitia et pax” kardinala Petra Turcsona, kako bi tamošnjem pučanstvu, posebno žrtvama sukoba, prenio Papinu solidarnost i solidarnost sveopće Crkve te ih potaknuo na promicanje pomirenja i mira.

Benedikt XVI. je u katehezi predstavio talijanskog crkvenog naučitelja sv. Alfonsa Mariju Liguorskog, koji je živio i djelovao u Napulju i okolici na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće. Bio je jedan od najpoznatijih pravnika no 1723., razočaran korupcijom i nepravdama koji su vladali u pravnim krugovima, napustio je zvanje pravnika, a s time bogatstvo i uspjeh i odlučio postati svećenik. Kasnije je postao i biskup i utemeljio Kongregaciju Presvetog Otkupitelja.

Alfonso Maria de Liguori usredotočio je svoju evangelizaciju i katehezu najzapuštenijima, nastojeći ih odgojiti u vjeri. Posebno se brinuo za ljude odane piću, krađama i kriminalu. Strpljivo ih je učio moliti i poticao da promjene svoj život. Postao je poznat u najsiromašnijim dijelovima Napulja, gdje su se polako osnivale molitvene skupine, koje su se navečer sastajale i molile po kućama, trgovinama i domovima. Kad su postale sve veće i brojnije napuljski biskup im je omogućio da se sastaju i u crkvama. To su bili, kazao je Papa, pravi izvori moralnog odgoja i društvenog ozdravljenja.

Molitvene su skupine, primijetio je Sveti Otac, već onda pridonijele evangelizaciji siromaha i uspostavi pravednijeg društva. One su – prema Papinim riječima – model misionarske djelatnosti, na kojoj se mogu nadahnjivati i danas djelatnici nove evangelizacije, posebno oni koji djeluju među najsiromašnijim društvenim slojevima. Na taj se način može izgraditi pravednije, bratskije i solidarnije društvo. (ika / gk)