Papa Franjo u Albaniji

Miroljubiv i plodan suživot je ostvariv i realan

 Papa Franjo stigao je u nedjelju 21. rujna u jednodnevni posjet Albaniji. Središnji dio vrlo ispunjenoga Papina dana u Albaniji bila je misa koju je predvodio na Trgu Majke Terezije u Tirani. Sveti je Otac zahvalio Crkvi u Albaniji što je za vrijeme komunističkoga progona ostala postojana u vjeri. Ta je država za komunističke diktature do g. 1990. bila “zemlja mučenika”, rekao je Papa u propovijedi na misi na kojoj se okupilo više desetaka tisuća vjernika, među kojima i hodočasnici iz Crne Gore, Makedonije i Kosova.

Majku Tereziju nazvao je hrabrom i velikom kćerkom te zemlje. “Mnogi su biskupi, svećenici, redovnici i redovnice te vjernici laici svoju vjernost platili životom”, istaknuo je Papa osvrćući se na komunističku diktaturu, dodajući kako su progoni pogodili i pravoslavne i muslimane. Komunističke vlasti učinile su sve da bi istjerali Boga iz srca ljudi, te Krista i Crkvu iz povijesti svoje zemlje koja je bila među prvima u prihvaćanju svjetla evanđelja, rekao je Sveti Otac, pozvavši vjernike da njihova vjera bude radosna i žareća te da se ne boje odgovoriti na Kristov poziv. U duhu stojim pred zidom groblja u Skadru, spomeniku mučeništva katolika koji su strijeljani, te ih se molitveno i zahvalno spominjem, rekao je Papa spominjući se albanskih mučenika vjere.

Mladima, novom albanskom naraštaju, kako je rekao prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja, preporučio je da grade svoju egzistenciju na Kristu, jer on je uvijek vjeran, pa i onda kada griješimo. Dao im je do znanja da idolatrija novca, krive individualističke slobode, ovisnosti i nasilja ne usrećuju. Treba znati reći “da” susretima kulture i solidarnosti, ljepoti, koja je neodjeljiva od dobra i istine. Reći “da” životu, žrtvovanom velikodušno i vjerno u malim stvarima. Tako ćete izgraditi – zaključio je Papa – bolju Albaniju i bolji svijet.

Na početku svoga posjeta Albaniji, u svome prvom govoru, papa Franjo istaknuo je da vjera ne smije nikada služiti kao opravdanje za nasilje. Nitko ne smije uzimati religiju kao opravdanje za svoja djela kojima se ugrožava dostojanstvo čovjeka i njegova temeljna prava, na prvom mjestu pravo na život i vjersku slobodu, upozorio je Papa. Obraćajući se albanskome predsjedniku, vladi, građanskim vlastima i diplomatskim predstavnicima u Albaniji, papa Franjo je istaknuo da je miroljubiv suživot i suradnja među pripadnicima različitih vjeroispovijesti dragocjen dar toj zemlji.

U govoru u Predsjedničkoj palači Papa je izrazio radost i zahvalnost zbog ozračja poštovanja i povjerenja koje postoji između katolika, pravoslavnih i muslimana u Albaniji. Ističući neophodnost poštivanja ljudskih prava, vjerskih sloboda i slobode izražavanja, što je neophodno za razvoj i osobe i općega dobra, Papa je istaknuo da albanski primjer pokazuje kako “miroljubiv i plodan suživot među ljudima i zajednicama vjernika različitih religija nije samo poželjan, nego i ostvariv i realan”. Papa Franjo osvrnuo se i na nove izazove s kojima se treba suočiti u svijetu koji teži gospodarskoj i kulturnoj globalizaciji, upozorivši da se mora uložiti napor kako bi se osiguralo da rast i razvoj budu u službi sviju a ne samo maloga dijela stanovništva.

Razvoj, rekao je Papa, bit će jedino autentičan ako je održiv i pravedan i poštuje prava siromašnih i čuva okoliš. Zajedno s globalizacijom tržišta mora ići globalizacija solidarnosti, zajedno s gospodarskim rastom mora rasti poštovanje za stvoreno, zajedno s pravom pojedinca, mora se jamčiti prava onih koji su most između pojedinaca i države, prava obitelji, istaknuo je poglavar Katoličke Crkva u prvome govoru u Albaniji.

Na programu Papina pohoda Albaniji je i susret s članovima tamošnje biskupske konferencije, te susret s predstavnicima drugih kršćanskih Crkava i vjerskih zajednica. Sveti će Otac slaviti Večernju sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, sjemeništarcima i predstavnicima laičkih udruga u katedrali u Tirani, a na kraju svoga pohoda Papa će posjetiti djecu u Centru Betanija, te se susresti s osobama za koje skrbe karitativne ustanove. (ika / gk)

O Papinu pohodu Albaniji opširnije čitajte u tiskanom izdanju Glasa Koncila od nedjelje 28. rujna. Već od srijede novi je broj dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.