Papa Franjo sudionicima skupa o evangelizaciji posvijestio važnost molitve i svjedočenja

Drugoga dana međunarodnoga skupa o apostolskoj pobudnici pape Franje “Evangelii Gaudium – Radost evanđelja” koji se u organizaciji Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije od 18. do 20. rujna održava u dvorani Pavla VI. u Vatikanu sudionicima se obratio papa Franjo.

Pozdravljajući Papu uime dvije tisuće sudionika iz šezdesetak zemalja sa svih kontinenata, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella naglasio je kako to okupljanje djelatnika u pastoralu od kojih je gotovo polovica laika promišlja apostolsku popudnicu pape Franje iz raznih vidova kao pastoralni projekt.

Ohrabrujući pastoralne djelatnike u njihovu radu, Sveti ih je Otac posebno usmjerio prema onima koji se nalaze na “egzistencijalnim periferijama naših dana”, jer oni su poput “ovaca bez pastira”. Stoga je zadaća Crkve pronaći put kako doprijeti do njih, te mudro i velikodušno odgovoriti na njihova očekivanja. Dakako, ne možemo obuhvatiti cijelu suvremenu stvarnost, no trebamo prepoznati znakove vremena koje nam Gospodin nudi prepoznajući njegovu prisutnost u svijetu. Unatoč mnogim negativnostima koje su uvijek glasne, moguće je prepoznati znakove koji potiču nadu i ohrabruju, rekao je Papa, jer ovo je “pogodno vrijeme”, u kojemu smo pozvani raditi na širenju Kraljevstva Božjega. Papa je istaknuo kako evangelizacija mora biti usmjerena na ljude i njihov susret s Bogom, a da bi se to postiglo važan je preduvjet: molitva i kontemplacija.

Pastoral koji nije poduprt molitvom i kontemplacijom nikada ne će doprijeti do ljudskih srdaca. Zaustavit će se na površini i ne će dozvoliti da sjeme Riječi Božje pusti korijen, počne nicati, rasti, te dati plodove, rekao je Papa, te uputio na dvije važne riječi: strpljivost i upornost. Mi nemamo “čarobni štapić” za sve, ali imamo povjerenje u Gospodina koji nas prati i nikad nas ne napušta. A na nama je sijati i predano svjedočiti, rekao je Papa.

Riječi bez svjedočenja su isprazne, zar ne? Ne služe. Svjedočenje je ono koje traje i daje vrijednost riječima. Hvala vam za vašu predanost. Blagoslivljam vas, i molim. Ne zaboravite moliti za mene, jer moram mnogo govoriti. I ja moram dati kršćansko svjedočenje, zaključio je papa Franjo. (ika / gk)