Papa Benedikt XVI. primio premijera Milanovića

Sveti otac Benedikt XVI. primio je u ponedjeljak 29. listopada predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Premijer se potom sastao i s kardinalom Tarcisiom Bertoneom, državnim tajnikom Svete Stolice, u čijoj je pratnji bio nadbiskup Dominique Mamberti, tajnik za odnose s državama.

Kako je izvijestio Tiskovni ured Svete Stolice, srdačni razgovori omogućili su plodnu razmjenu mišljenja o izazovima s kojima se zemlja mora suočiti u aktualnoj gospodarskoj krizi, kao i o pitanjima od zajedničkog interesa u okviru bilateralnih odnosa. U tom smislu spomenuta je i Konferencija u povodu 20. godišnjice diplomatskih odnosa, koja će se održati u ponedjeljak poslijepodne. Glede poznatog slučaja Dajla, dvije strane su se usuglasile da će problem riješiti što je prije moguće u duhu tradicionalnog prijateljstva između Svete Stolice i Republike Hrvatske.

Osim toga, iznova je izražena potpora Svete Stolice legitimnim težnjama Hrvatske prema punoj europskoj integraciji, zadržavajući se ujedno na regionalnoj povezanosti, s posebnim osvrtom na situaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini, stoji u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice.

U razgovoru s hrvatskim novinarima premijer Milanović je istaknuo da ugovori Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom nisu bili tema razgovora te da on smatra da potpisane ugovore treba poštivati.

Na susretu je hrvatski premijer darovao Papi Strossmayerov časoslov, reprint fotografije iz Albuma Franza Thiarda de Laforesta “Sakralni objekti Dalmacije iz 19. stoljeća”. Sveti Otac je premijeru darovao nalivpero. (ika / gk)