Papa Benedikt XVI. o neprocjenjivoj vrijednosti poniznosti

U svom nedjeljnom nagovoru vjernicima okupljenima u Castel Gandolfu papa Benedikt XVI. osvrnuo se 29. kolovoza na evanđeosku prispodobu o ponašanju prigodom poziva na svečanosti, te istaknuo neprocjenjivu vrijednost poniznosti. Onaj koji se uči na Božjoj mudrosti ponizno upire oči prema Bogu i traži istinu u svim stvarima, poručio je Sveti Otac.

Isus nije htio ljudima održati predavanje o dobrom ponašanju ni hijerarhiji vlasti, već o poniznosti. Ta prispodoba odnosi se na poziciju čovjeka prema Bogu. Posljednje mjesto predstavlja uvjete ljudskog propadanja zbog grijeha, od čega nas može uzdići samo Utjelovljenje jedinorođenog Sina. Upravo zbog toga je Krist preuzeo posljednje mjesto u svijetu – križ – i tom nas je radikalnom poniznošću otkupio i neprestano nam pomaže, objasnio je Papa prispodobu iz Evanđelja i pozvao vjernike da se ugledaju u Krista kao uzor poniznosti, strpljivosti pred napastima, blagosti pred uvredama, poslušnosti Bogu u bolovima, jer će nas tako pozvati da dođemo naprijed, na prva mjesta.

Osvrćući se na pothvat Talijanske biskupske konferencije koja već godinama početkom rujna obilježava Dan za očuvanje stvorenoga, papa Benedikt XVI. istaknuo je kako je čuvanje stvorenja bitno i za uspostavu mira. Taj je pothvat važan je i na ekumenskom i međuvjerskom području, jer se u tome slažu sve religije. Dužni smo predati zemlju novim naraštajima u takvom stanju da na njoj i oni mogu dostojno stanovati, živjeti i čuvati je, poručio je Papa. (ika / gk)