Otvorena Vrata milosrđa i Jubilej milosrđa u Mariji Bistrici

„Na težinu grijeha – Bog odgovara puninom opraštanja. Milosrđe će biti uvijek veće od svakoga grijeha, i nitko ne će moći postaviti granicu ljubavi Boga koji oprašta.“

Obredom otvaranja Vrata milosrđa na Bazilici Majke Božje Bistričke i svečanim euharistijskih slavljem koje je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić u zajedništvu s rektorom svetišta mons. Zlatkom Korenom, otvoren je u nedjelju 20. prosinca 2015. godine Jubilej milosrđa u istoimenom svetištu u Mariji Bistrici.
U pozdravnom govoru na početku obreda otvaranja Vrata milosrđa, mons. Koren je izrazio radost i zahvalnost zbog milosnog događaja Jubileja kojeg je proglasio papa Franjo kao i zahvalnost nadbiskupu zagrebačkom kardinalu Josipu Bozaniću koji je bistričku Baziliku proglasio jubilejskom crkvom. U svom govoru ukazao je na prisutne simbole – dvije zastave sa znakom Jubileja koje su postavljene na pokrajnje kapele sv. Josipa i sv. Katarine, a koje su u procesiji nosili krizmanici bistričke župe; jubilejsku svijeću koja će gorjeti tijekom vremena Jubileja na glavnom oltaru upućujući na Božje svjetlo koje svojim milosrđem ne prestaje rasvjetljavati mrak i obnavljati ranjena ljudska srca, a sama Vrata milosrđa ukrašena su vijencem s pedeset ruža koje podsjećaju na 50. obljetnicu završetka II. Vatikanskog koncila koji je kao Božji dar Crkvi otvorio nove perspektive za nove milosne susrete između Božjeg milosrđa i čovjeka kroz Crkvu i po Crkvi i koji je kao takav trajan izazov.
„Kao Hrvati osobito smo zahvalni Svetom Ocu, papi Franji što je velikog hrvatskog sveca Leopolda Bogdana Mandića proglasio zaštitnikom Jubileja milosrđa. Njegov kip kojeg smo postavili u Baziliku podsjećat će svakoga tko kroči kroz Vrata milosrđa ove Bazilike na najizvrsniji znak Božjeg milosrđa – sakrament svete Ispovijedi, pomirenja i pokore“, rekao je mons. Koren izrazivši radost i zahvalnost što Vrata milosrđa na Bazilici Majke Božje Bistričke otvara biskup mons. Valentin Pozaić „sin bistričke župe koji je u ovoj Bazilici primio prve sakramente te slavio svoju Mladu misu.“
Nakon blagoslova zastava Jubileja i jubilejske svijeće, biskup Pozaić je otvorio Sveta vrata na bistričkoj bazilici. Uslijedilo je euharistijsko slavlje koje su svojim pjevanjem i sviranjem animirali župni zbor i limena glazba te za vrijeme pričesti klapa Kontra iz Splita.
U svojoj homiliji biskup Pozaić je, tumačeći evanđeoski odlomak iz misnih čitanja, rekao kako „od Isusova začeća nova bujica života teče, nezaustavljivo, i uskoro će umiti lice ove naše drage zemlje, lice svakog čovjeka, svakog od nas, na sliku Božju stvorena. Tako postajemo nova Božja stvorenja.“
Podsjetivši na otvorenje Jubileja milosrđa na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Rimu, biskup Pozaić je istaknuo „da ta svetkovina pokazuje način Božjeg djelovanja od praiskona. Nakon grijeha Adama i Eve, Bog nije htio ostaviti čovječanstvo samo i prepušteno na milost i nemilost zlu. Zato je svrnuo svoj pogled na Mariju, svetu i bezgrješnu u ljubavi izabravši je za Majku Otkupitelja čovjeka. Na težinu grijeha – Bog odgovara puninom opraštanja. Milosrđe će biti uvijek veće od svakoga grijeha, i nitko ne će moći postaviti granicu ljubavi Boga koji oprašta.“
Pozvao je na zajedništvo i radost: „Radujmo se Bogu koji je među nama, i koji se raduje što prihvaćamo njegovo milosrđe, i što želimo i nastojimo živjeti u ljubavi s Bogom i našim bližnjima čineći tako svijet malo boljim i malo ljepšim boravkom za čovjeka.
Upalili smo četvrtu Adventsku svijeću. Neka ta četvrta adventska svijeća,
budnosti, molitve i pjesme, radosti i dobrote, putuje i dalje s nama i obasjava svojim
žarkim plamenom naše staze, i uvede nas u radost Božića.“
Svoju homiliju biskup Pozaić je završio ovim riječima: „Danas mi nismo ovdje slučajno u svetištu Majke Marije, Majke Božje Bistričke. Nosimo u srcu duboke težnje i želje, i mnoge molitve vruće. Uz zagovor Djevice Marije želimo postići ono jedino uistinu važno u našem životu: naći Isusa, susresti Isusa, upoznati Isusa – upravo takvog kakav on jest: naš put, istina, život i sreća.
Na putu života Marija sretno vodit zna; uči nas kako da živimo Caritas za sve
naše Elizabete i Ivane. To je sveta avantura: živjeti kulturu života.
Mi smo danas posjetili Djevicu Mariju. I želimo učiti od nje. Kad Marija nekog
posjeti, otvara mu svoje srce, i daruje ljubav, vodi ga u Betlehem. Danas to čini kroz
ova sveta Vrata Milosrđa – koja smo otvorili. Neka nam ta vrata budu uvijek otvorena i
– blagoslovljena.“
Obraćajući se prisutnim vjernicima, mons. Koren je pred kraj euharistijskog slavlja napomenuo da će se kroz cijelo vrijeme Jubileja svakoga četvrtka, kao poseban jubilejski program, održavati klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u bistričkoj bazilici od 19 do 21 sat za vrijeme kojega će biti mogućnost za sakrament Ispovijedi, pomirenja i pokore te razgovora sa svećenikom. Pobožnost klanjanja Euharistijskom Isusu sastojat će se od dva dijela – jednog u tišini i drugog koji će biti animiran.
„Neka ovo sveto vrijeme Jubileja milosrđa ispuni svakog čovjeka, svaku obitelj, našu domovinu i cijeli svijet“, zaključio je mons. Koren.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije