Otvorena izložba ‘Povratak korijenima z Barbarom Desinićkom’ u Dvoru Veliki Tabor

U sklopu manifestacije Srednjovjekovne svečanosti koje se tradicionalno odvijaju u Dvoru Veliki Tabor, u subotu 16. rujna s početkom u 17 sati  započeo je program otvorenja  izložbe pod nazivom ‘Povratak korijenima z Barbarom Desinićkom’ koji donosi prikaz umjetničkih slika i instalacija konceptualne umjetnice Barbare Bračun, podrijetlom Desinćanke.  Na samom početku programa okupljene posjetitelje u Kuli D pozdravila je etnologinja i kulturna antropologinja Kristina Pavlović, muzejska pedagoginja u Dvoru.  U programu su sudjelovali pjesnik Željko Krznarić   koji je izrecitirao svoju pjesmu ‘Barbara Zagrebačka’  posvećenu upravo autorici izložbe Barbari Bračun, dok je sama autorica pročitala nekoliko pjesama Ivice Pepelka iz njegove autroske zbirke Kaj vu duši. U  glazbenom dijelu programa nastupile su Flautine i glazbenik Branko Glavan. Večeri otvorenja, uz brojene posjetitelje i goste, nazočile su  Renata Dečman,voditeljica Dvora  i viša kustosica Nadica Jagarčec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja.

 Koncept i karakter izložbe predstavila je Ivanka Bičak:

‘Povratak korijenima z Barbarom Desinićkom  predstavlja umjetnički izričaj i senzibilitet Barbare Bračun kroz  izložbu radova u kojima je objedinjen njezin cjeloviti  autorski opus – umjetničke slike (akrili na platnu) i instalacije, video  performans, fotoart, uz neizostavni pjesničko-glazbeni ugođaj. Odakle dolazim? Kamo idem? Gdje pripadam? Gdje pronalazim mir? Upravo o tome progovara Barbara u svojim  izvedbama.   Kroz svoje radove donosi  prikaze, refleksije, espresije  specifičnih zatečenih stanja   svijeta koji ju neposredno okružuje.    Povratak nije nužno bijeg !?   Od čega ona to bježi? Od prošlosti? Nikako. Prigrljuje ju svim svojim bićem! Autorica eksperimentiranjem i  spajanjem naizgled nespojivih materijala, pokušava pronaći svoj put u prošlost, svojim korijenima,  tradiciji i netaknutoj prirodi. Ovom izložbom želi ukazati i na važnost  održivog načina života u skladu s prirodom i na vraćanje tradicijskim vrijednostima koje treba prenijeti na buduće generacije.  A   zdrav i ugodan život,   u jedinstvu s  prirodnim bogatstvima koja nas okružuju, nije više   izbor, već   način i stil života – i zapravo jedini pravi odabir. Životno iskustvo autorice pretočeno u vrlo živopisne instalacije i grafičke interpretacije, istodobno će kod promatrača izazvati različite osjećaje. Vedre i razigrane doživljaje !    Šarenilo toplih tonova. Kompozicije oku ugodne. Akrili na platnu, izmiksani  mediji.   Eksperimentiranje s različitim tehnikama.  Bicikl_fotoart. Kreativne i zaigrane kombinacije prisutne u izloženim radovima,i  nadasve inspirativne instalacije. Sve to udomljeno, ne zatočeno u Kuli D, veličanstvenog zagorskog Dvora Veliki Tabor. Barbara je odabrala   pravi način, ispravan put u svojem umjetničkom sazrijevanju. Želi sve upoznati , sve isprobati, na svim područjima umjetničkog stvaranja, od književnosti, filma, glazbe, slikarstva, fotografije, jer  želi sve te segmente primjenjivati u stvaranju svojih djela. Postavljene instalacije se međusobno prožimaju, nasljanjaju jedna na drugu…njihovo povezivanje kao i  odvojeno promatranje – odiše  inspirativno, potiče na promišljanje o vlastitom identitetu, vlastitim egzistencijalnim pitanjima, mogućnostima, borbama i oslobađanju od zatvorenosti i  podložnosti. Razvijanjem estetike  emocija i jačanjem sloboda umjetničkog izražavanja nastaje sve  veća povezanost  s drugima u stvaranju zajedničkih  umjetničkih,  društvenih pa i politički angažiranih kreacija.

I na kraju….Povratak je samo  intermezzo. Povratak korijenima, počecima, iskonu, kroz transformacije osobnosti, istraživanja, propitivanja, kroz okuse i mirise prošlih vremena dodatno izoštravamo  emocije, vizualni i taktilni doživljaj.  Prekapanjem po prošlosti, skidanjem patine, otvaramo pogled  prema budućim doživljajima, iskustvima i novim spoznajama….’

U sklopu programa posjetitelji izložbe mogli su pogledati i video performans ‘Povratak korijenima z Barbarom Desinićkom’ nastao u produkciji BiZé Studija. Riječi zahvale svim posjetiteljima, suradnicima, kolegama, prijateljima, sponzorima i pokroviteljima uputila je na kraju programa autorica izložbe. Program je moderirala i vodila Kristina Pavlović. Izložba je postavljena do 29. listopada i može se razgledati u radnom vremenu Dvora Veliki Tabor.

tekst i fotografije: Ivanka Bičak

Biografija:

Barbara Bračun, konceptualna umjetnica- pjesnikinja, fotografkinja i slikarica, živi i radi u Zagrebu. Svijet knjige, ljubav prema fotografiji uz samostalne izložbe i pisanje poezije, proze, inspiracija su i nadahnuće za razumijevanje života, ljubavi i svijeta koji je okružuje. Pjesme su joj objavljene na internet portalima, u zbornicima, sarajevskom magazinu za kulturu, umjetnost, znanost  i obrazovanje – Diogen pro kultura. Objavila prvu zbirku poezije Plešem ljubav, a pjesme su joj objavljene u zajedničkoj knjizi pjesnika iz 25 zemalja svijeta, antologija “Pjesnici za mir u svijetu”.

Samostalne izložbe fotografija: More ljubavi, Pogled u svijet, Nebo, sunce, postojanje,  BBravure po motovunski,  BiciklArt,  Dugave pedaliraju,  Mariji Bistrici s ljubavlju,  Adventska čarolija u Mariji Bistrici.

Zajednička izložba fotografija: izložba fotografija međunarodne foto zajednice Hunting The Light/ Lov na svjetlo: Osvijetli umjetnost.

Kao photo-art umjetnica predstavljena je u specijalnom broju magazina DIOGEN pro kultura  (Sarajevo, listopad 2011.).

Barbara Bračun  u svijet konceptualne umjetnosti ulazi korak po korak. Njezina recentna likovna umjetnička ostvarenja nastala  u proteklih nekoliko godina  predstavljena su 2016. na njezinoj prvoj samostalnoj izložbi likovnih radova i interaktivnih umjetničkih instalacija pod nazivom – Oda (ne)savršenosti.

Impressum:

Naziv izložbe: Povratak korijenima z Barbarom Desinićkom

Ideja/koncept izložbe: Ivanka Bičak

Izložbeni postav: Barbara Bračun

Voditeljica programa otvorenja: Kristina Pavlović

Foto & video produkcija: BiZé Studio, Zagreb

Snimanje & montaža: Boris Zeljak