Otvoren 54. teološko-pastoralni tjedan

»Siromašna Crkva – Crkva za siromašne u novoj evangelizaciji«

 Više od šesto svećenika, redovnika i redovnica, te vjernika laika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i drugih europskih zemalja okupio je 54. teološko-pastoralni tjedan koji je u utorak 28. siječnja započeo u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati

Tema ovogodišnjeg skupa, koji organizira Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, glasi “Siromašna Crkva – Crkva za siromašne u novoj evangelizaciji”.

Pozdravljajući sudionike veliki kancelar KBF-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je istaknuo da je tema usko povezana uz riječi, znakove i program pape Franje. Papa Franjo želi Crkvu siromašnu za siromašne.

 Kršćanin ne smije dopustiti da mu blagostanje oduzme nadu

“Papa Franjo ne govori o siromaštvu općenito, kako bi to on rekao, o apstraktnom siromaštvu koje i ne postoji. Siromaštvo je tijelo siromašnoga Isusa, a prepoznajemo ga u gladnom djetetu, u onomu koji je bolestan, u nepravednim društvenim strukturama. (…) Kršćanin ne smije dopustiti da mu blagostanje oduzme nadu, da ga duh blagostanja na kraju dovede do toga da izgubi smisao života”, kazao je kardinal, dodavši da se, prema Papi, zapadni svijet nalazi u stanju kolektivne lijenosti i bezvoljnosti za ono što se tiče Božjih stvari zato što mu nedostaje nada.

Zagrebački je nadbiskup pozvao sudionike da promišljanja tog Tjedna budu poticaj na širenje obzorja i poziv na otkrivanje znakova vremena.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pohvalio je u pozdravnoj riječi u ime BK BiH i katoličkih učilišta u BiH odabir teme, kazavši da se valja vratiti evanđeoskim vrijednostima, da Crkva bude prepoznatljiva, a upravo to može sa snažnim oružjem – evanđeoskom riječju.

Prenoseći sudionicima blagoslov pape Franje, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico istaknuo je da je tema TPT-a osobito značajna, jer se uklapa u kontekst sugestivnih pastoralnih uputa koje je Papa želio dati sveopćoj Crkvi od samog početka pontifikata.

“Stoga želim s vama podijeliti veliku radost zbog odabira ove teme, što još jednom potvrđuje duboke veze zajedništva Crkve Božje koja je u Hrvatskoj sa Svetom Stolicom i sinovske odanosti prema Petrovu Nasljedniku”, rekao je nuncij te naglasio kako je tema aktualna i radi pastoralnih izazova “pred kojima se nalazimo, u okviru dubokih preobrazba koje su se dogodile minulih godina, a i zbog novih vidika koji su se otvorili nakon potpune integracije Hrvatske u Europsku Uniju”.

Sudionicima skupa obratili su se i rektor zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Aleksa Bjeliš i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Osvijetliti dublji smisao siromaštva

Otvarajući TPT, dekan KBF-a dr. Tonči Matulić je istaknuo da je KBF predložio ovogodišnju temu svjestan svoje odgovornosti u Crkvi i za Crkvu.

“Reći će se, a već su se mogli čuti takvi komentari, da je temu izdiktirao papa Franjo koji je od svoga izbora na Petrovu stolicu u ožujku 2013. godine, svojim gestama i svojim riječima skrenuo pozornost Crkve i svijeta na problem i izazove siromaštva, podjednako u Crkvi i u svijetu. Protiv činjenice nema argumenta. Tema siromaštva dolazi danas iz jednog drugog pravca, ne onog materijalnog siromaštva, nego siromaštva što ga proizvodi društvo obilja i blagostanja. Bogatstvo razvijenih društava uzrokuje siromaštvo duha, ali to siromaštvo, tako nazvano, nije plod Duha Svetoga kao u blaženstvima, nego je pokazatelj nutarnje praznine koja katkada graniči s ispraznošću života i egzistencijalnim besmislom. Suvremena misao o siromaštvu treba povesti računa i o siromasima koji žive usred blagostanja, koji se kupaju u obilju, ali koji uza svo bogatstvo osjećaju duboku prazninu, samoću, besmisao pa čak i ništavilo”, upozorio je dr. Matulić te podsjetio kako je govor Crkve o siromaštvu dug.

Tema siromaštva, kazao je, provučena je kao evanđeoski nalog i kao zahtjev pastoralne prakse kroz cijeli koncilski nauk, a odatle je sazrijevala misao o siromaštvu i u poslijekoncilskom razvoju socijalnoga nauka Crkve.

Dr. Matulić je ujedno izrazio nadu da će predavači, zajedno sa svim sudionicima u raspravama i razgovorima, osvijetliti dublji smisao siromaštva i ponuditi poneko korisno pastoralno nadahnuće za osmišljavanje nove evangelizacije koju priželjkuje Crkva.

S otvorenja skupa sudionici su uputili brzojav papi Franji koji potpisuje veliki kancelar KBF-a kardinal Bozanić, a tekst je pročitao predsjednik Povjerenstva TPT-a dr. sc. fra Anto Barišić.

Svečanosti otvaranja nazočili su i biskupi iz Hrvatske i BiH na čelu s predsjednikom HBK zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, provincijali i provincijalke, predstavnici drugih vjerskih zajednica u Hrvatskoj, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić, profesori drugih katoličkih bogoslovnih fakulteta u Hrvatskoj i BiH. (ika / gk)

O TPT-u možete čitati u tiskanim izdanjim Glasa Koncila od 2. i 9. veljače. Već od srijede novi broj je dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.