Organizirano provođenje »Psihosocijalnog tretmana za počinitelja nasilja u obitelji«

Proširenjem redovitog rada Caritasovog Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja u Slavonskom Brodu započelo je provođenje Psihosocijalnog tretmana za počinitelje nasilja u obitelji. Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije potpisao je Ugovor o suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti vezan za provedbu projekta, a dobiveno je i odobrenje Ministarstva pravosuđa.

Psihosocijalni tretman će se održavati u prostoru Caritasovog Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja u Slavonskom Brodu, Kumičićeva 14, a provodit će ga stručni tim koji čine socijalni radnik, socijalni pedagog i psiholog koji su završili dodatnu izobrazbu pri Društvu za psihološku pomoć Zagreb za rad na ovom području.

Svrha provođenja psihosocijalnog tretmana za počinitelje nasilja je sprečavanje daljnjega nasilničkog ponašanja postizanjem pozitivnih promjena u ponašanju i povećanje sigurnosti članova obitelji ugroženih obiteljskim nasiljem, a ciljevi projekta su zaustavljanje i sprečavanje nasilnog ponašanja, stjecanje uvida u vlastito nasilno ponašanje i prihvaćenje odgovornosti za njega, uspostavljenje samokontrole počinitelja nad svojim emocijama i ponašanjem, učenje socijalnih vještina kojima počinitelj može zamijeniti svoje nasilno ponašanje i usvajanje nenasilnih obrazaca ponašanja te promjena uvjerenja o partnerskom (muško-ženskom) odnosu.

Uspostavljena je i suradnja s nadležnim tijelima koja se bave problemom nasilja u obitelji i izricanjem zaštitne mjere psihosocijalnog tretmana nasilnika te je Prekršajnom i Općinskom sudu i Centru za socijalnu skrb Slavonski Brod upućena pismena obavijest da pravomoćna rješenja kojima je izrečena ova zaštitna mjera mogu slati u Caritasovo Savjetovalište u Slavonskom Brodu na izvršenje. (ika / gk)