Opća audijencija

Sveti Otac: Isus je s nama u trenucima bolesti i trpljenja

 Bolesničko pomazanje je sakrament koji nam “omogućuje da rukom dotaknemo Božje suosjećanje prema čovjeku”, kazao je papa Franjo na općoj audijenciji koju je u srijedu 26. veljače održao na Trgu sv. Petra.

Pedesetak tisuća nazočnih vjernika Sveti je Otac pozvao da čin bolesničkog pomazanja promatraju kao Isusovu prisutnost uz bolesnika.

Papa je podsjetio da je praksa molitve za bolesnika postojala je već u apostolsko doba. Isus je, naime, učio svoje učenike da gaje osobitu ljubav prema bolesnima i onima koji pate i prenio im sposobnost i zadaću da nastave širiti u njegovo ime i po njegovu srcu utjehu i mir, posebnom milošću toga sakramenta.

To nas, međutim, upozorio je papa Franjo, ne smije dovesti do toga da podlegnemo opsesivnom traženju čuda ili preuzetnosti da je moguće uvijek i u svakom slučaju postići ozdravljenje. Umjesto toga riječ o našoj uvjerenosti da je Isus blizu bolesniku i starijoj osobi, jer svaki starac i starica, svaka osoba starija od 65 godina može primiti taj sakrament, po kojem nam se sam Isus približava.

Papa je u katehezi također primijetio da se mnogi često ustručavaju pozvati svećenika bolesniku, jer postoji shvaćanje da nakon svećenika ubrzo dolazi pogrebnik.

“Naravno, to nije istina! Svećenik dolazi pomoći bolesniku”, kazao je Papa, ističući da je njegov pohod vrlo važan, jer s njime dolazi Isus da bi bolesniku pružio snagu i nadu.

Sveti Otac je kazao da je uvijek lijepo znati da u trenucima boli, bolesti i trpljenja nismo sami: svećenik i svi koji su prisutni tijekom bolesničkog pomazanja predstavljaju čitavu kršćansku zajednicu koja se okuplja oko onoga koji trpi i članova njegove obitelji, jačajući u njima vjeru i nadu i podupirući ih molitvom i bratskom toplinom.

No najveća utjeha dolazi iz činjenice da se u tome sakramentu uprisutnjuje sam Gospodin Isus, koji nas uzima za ruku, miluje nas kao što je činio s bolesnicima i podsjeća nas da mu već pripadamo i da nas ništa – pa ni zlo i smrt – neće moći odvojiti od njega, poručio je Papa i pozvao vjernike da steknu naviku pozivati svećenika teškim bolesnicima. (ika / radio vatikan / gk)