Održana skupština TZ Općine Marija Bistrica

U srijedu 12. ožujka održana je Skupština Turističke zajednice Općine Marija Bistrica. Jednoglasno su prihvaćeni plan rada i financijski plan za 2014. godinu. U planu je naglašeno kako se nastavlja hod prema ciljevima zacrtanima 1997. godine, koji se odnosi na razvoj vjerskog turizma s naglaskom na tradiciji hodočasničkih putova i starih zanata, te obogaćivanje kulturne ponude i dodatnih sadržaja, radi jačanja poduzetništva, posebice smještajnih kapaciteta u smislu jačanja boravišnog turizma.

Također, u planu rada ističe se da je potrebno poraditi na tome da OPG-ovi i ugostiteljska ponuda postanu dio turističke ponude na hodočasničkim, biciklističkim i planinarskim rutama.

 

 

 

Predsjednik Turističke zajednice Općine Marija Bistrica i bistrički načelnik Josip Milički, istaknuo je kako su potrebne promjene u radu Turističke zajednice. ''Iako je Općina u proračunu predvidjela manje sredstava od prijašnjih godina, redovan rad nije upitan'' – napomenuo je načelnik i dodao da će Općina iz proračuna podržati svaki projekt za koji se procjeni da može donijeti korist. Također, načelnik Milički je naglasio kao upravo Turistička zajednica mora biti glavni organizator manifestacija poput Ljeta u Mariji Bistrici, Adventa u Mariji Bistrici, Bistričkog fašinka ili biciklijada. No, s druge strane upoznao je i članove skupštine sa najavama zakonskih promjena, kada je u pitanju funkcioniranje turističkih zajednica. Ključnu ulogu u budućnosti sustava imat će destinacijske menadžment organizacije, umjesto županijskih TZ-ova, kojima će se povećati odgovornosti, aktivnosti i budžeti.

Osim nacionalnog ureda koji će se baviti isključivo marketingom, postojat će regionalne menadžment organizacije, kao turistički upravitelji regija, DMO organizacije koje će operativno provoditi procese te TIC-ovi (turistički informativni centri) koje će biti podružnice DMO-ova. Prema najavama novi Zakon o turističkim zajednicama svoju punu primjenu trebao bi imati 1. siječnja 2015., a hoće li bistrička zajednica biti DMO ili TIC ovisi i o izvornim prihodima, koji bi za DMO trebali biti 200 tisuća godišnje, a što znači da u bistričkom primjeru nedostaje sedamdesetak tisuća kuna. Skupština je donijela i odluku o promjeni jedne članice Turističkog vijeća. Kako Zdenka Horvatinčić više nema uvjeta određenih statutom Turističke zajednice, da bude član Turističkog vijeća, umjesto nje je izabrana Zrinka Švaljek. Upravo je Zrinka Švaljek pokrenula i raspravu pod točkom razno, na kraju skupštine, u koju su se aktivno uključili brojni članovi, a iz koje se može prepoznati želja svih članova za određenim novim programima, udruživanjem uz koordinaciju TZ-a, a sve za zajedničku dobrobit. Inače, bistričku Turističku zajednicu vrlo skoro očekuje još jedna skupština, na kojoj će se raspravljati i glasati o kompletnim izvještajima za 2013. i planovima za 2014. godinu, dok je ova skupština zapravo bila ''zaostala'' s kraja prošle godine.