Održan festival popularne duhovne glazbe »Uskrs fest 2012«

Najstariji hrvatski festival popularne duhovne glazbe 31. “Uskrs fest” održan je u nedjelju 15. travnja u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu okupivši brojne mlade koji su pjesmom i radošću posvjedočili vjeru u uskrsloga Krista. Na festivalu, koji je od prošle godine revijalnog nenatjecateljskog karaktera, izvedeno je 20 pjesama, od ukupno 61 prijavljene skladbe, a uz pratnju “Uskrs fest orkestra” uživo su nastupili glazbenici i sastavi iz Zagreba, Rijeke, Varaždina, Mađareva, Đakova, Rovinja, Kostrene, Dugog Sela, Županje, Požege, Josipovca, Velike Mlake, Vrpolja i Splita, te iz Subotice u Vojvodini.

Uz već etablirane glazbenike i ove je godine na festivalu – koji organiziraju Odbor za mlade Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatski katolički radio – bio zastupljen velik broj debitanata čime se potvrđuje da je hrvatska duhovna scena vrlo živa, ali i kreativna, što je dobro raspoložena publika u dvorani redovito nagrađivala pljeskom i transparentima podrške.

Na kraju smotre riječi pozdrava uputio je predsjednik Odbora HBK-a za mlade, pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, prenoseći pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, kao i svih hrvatskih biskupa, a na poseban način sisačkoga biskupa Vlade Košića koji je također nazočio “Uskrs festu”, a kojega su kao domaćina skoroga Susreta hrvatske katoličke mladeži mladi pozdravili gromoglasnim pljeskom.

“Već više od 30 godina pozornicama 'Uskrs festa' prolaze naši mladići i djevojke slaveći uskrslog Gospodina i svi su pokušali kroz to vrijeme dati od sebe ono najbolje što imaju – najiskreniju riječ, najčistiji glas, najskladniju glazbu. Doista, Bogu pripada ono najljepše u nama i kad mu to dajemo, Bog nam sa svoje strane daje ono najljepše – svoj život, svoje svjetlo. Tisuće ih je prošlo pozornicama i ostavilo iza sebe trag iskrenog prijateljstva, ljubavi i vjere”, poručio je dodajući da je to prekrasno svjedočanstvo koje su mladi ostavljali u našoj Crkvi i u našem narodu.

Spomenuvši prošlogodišnji veličanstveni susret hrvatske mladeži sa Svetim Ocem, mons. Gorski je poručio: “Pokazali ste da Crkva i narod u vama imaju baš dobru budućnost”, “volio bih da nešto od tog raspjevanog duha i od te snažne vjere koju ste pokazali prenesete i u Sisak na nacionalni Susret hrvatske katoličke mladeži”. Mlade je pozvao da u sebi nose svjetlo Kristovo i da tim svjetlom iza sebe ostave trag u Crkvi i domovini koji će i drugi slijediti.

Ovogodišnji je “Uskrs fest” zaključen himnom susreta mladih u Sisku i Sisačkoj biskupiji 5. i 6. svibnja “U svjetlosti hodimo” koju je izveo Zbor mladih Sisačke biskupije. (iu, gk)

Više pročitajte u tiskanome izdanju Glasa Koncila od nedjelje 22. travnja. Već od srijede novi broj je dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.