OB Zabok želi postati prva veteranska bolnica u Republici Hrvatskoj

Prošlog je tjedna u Općoj bolnici Zabok održan sastanak i javna rasprava u vezi s osnivanjem veteranske bolnice. Ideja o osnivanju zajednička je inicijativa predsjednika Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba mr. sc. Mirka Ljubičića te sanacijskog upravitelja Opće bolnice Zabok dr. Ivana Švajgera. Između ostalih, u raspravi su sudjelovali zabočki gradonačelnik, predstavnici Krapinsko-zagorske županije, savjetnik predsjednika RH, predstavnik HZZO-a te članovi brojnih braniteljskih udruga. U sklopu rasprave prezentaciju o specifičnosti liječenja posttraumatskog stresa od kojeg pate mnogi ratni invalidi i branitelji održala je dr. Suzana Uzun, specijalist psihijatrije.

-Poučeni iskustvom zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država, Izraela te još nekih europskih zemalja, sazrjelo je vrijeme da u Hrvatskoj pokrenemo prvu veteransku bolnicu jer hrvatski branitelji i ratni invalidi to zaista zaslužuju. Bolnica bi pružala usluge braniteljima Krapinsko-zagorske županije i dijelu branitelja Grada Zagreba. Trenutno hrvatski branitelji i ratni invalidi imaju nepovoljan zdravstveni status. Obveza je hrvatskog društva da se, zbog žrtve koju su branitelji podnijeli za domovinu, ova ideja realizira. Zagorje je srce Hrvatske, pa je naša želja da prva veteranska bolnica zaživi upravo ovdje. Nije potrebno nikakvo novo ulaganje, postoji sjajna infrastruktura i sjajni liječnici. Svi branitelji kažu glasno da ovoj inicijativi, na potezu su Vlada Republike Hrvatske i čelne osobe ove zemlje-objasnio je Mirko Ljubičić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Grada Zagreba.

Svoj osvrt na inicijativu dao je i Milan Martinić, predsjednik zajednice županijske zajednice udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata.

-Mi branitelji svesrdno podržavamo ovu inicijativu, no želimo istaknuti žaljenje što ona kasni desetak godina. Danas smo trebali raspravljati o rezultatima i predlagati rješenja za dodatna poboljšanja, a ne biti na samom početku realizacije. Zagorju, ali i cijeloj Hrvatskoj treba ustanova koja bi brinula o zdravlju ratnih vojnih invalida, braniteljskoj populaciji i njihovim obiteljima. Tužna je statistika da nas, zbog prerane smrti, svake godine napušta između pedeset i šezdeset branitelja. Branitelji su osobe u dobrim godinama, koje imaju svoje obitelji koje ih trebaju-upozorio je Martinić.

-Sudionici, stradalnici i veterani Domovinskog rata su specifična populacija čije potrebe ne smijemo zanemariti. S obzirom na njezine kapacitete i mogućnosti, Opća bolnica Zabok želi i može podržati ovu inicijativu. Iz današnje rasprave iznjedrile su se mnoge ideje, a najvažnija je da bi Opća bolnica Zabok bila mjesto pilot programa te postala prva veteranska bolnica u Hrvatskoj. Ona bi imala regionalni značaj, dakle ne samo za Krapinsko-zagorsku županiju već i za dio Grada Zagreba, odnosno za sjeverozapadnu Hrvatsku. Veteranska bolnica ne bi tražila otvaranje novih odjela i povećanje krevetnih kapaciteta, a ni posebna materijalna sredstva već samo njihovu preraspodjelu. Potrebna je samo dobra organizacija i entuzijazam kojeg imamo-zaključio je sanacijski upravitelj Opće bolnice Zabok dr. Ivan Švajger.