Novosti iz župe Belec

Posjet stručnjaka iz Bavarske crkvama vezanim uz djelatnost obitelji Starub s ciljem prijavljivanja međunarodnog projekta

Prošlog tjedna crkva sv. Marije Snježne u Belcu i crkva Uznesenja BDM u Zlataru udomaćile su delegaciju bavarskih stručnjaka iz Bayerische Landesamt für Denkmalpflege koje su vodili stručnjaci iz HRZ-a.  Program posjete bavarskih stručnjaka u organizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda od 17. do 21. srpnja obuhvatio je posjet crkvi s oltarima braće Straub u Kloštru Ivaniću, Velikoj Ludini, Parkacu, Čakovcu, Varaždinu, Zlataru, Belcu i Trškom vrhu, te radionice Zavoda u Zagrebu s ciljem zajedničke prijave projekta Tragom umjetnosti obitelji Straub – prilagodbe škole i mijene stila u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj na natječaj Program Kreativna Europa – Potpora europskim projektima suradnje. Cilj projekta je proučavanje, znanstvena obrada i valorizacija ukupnog kiparskog opusa obitelji Straub koji se proteže kroz četiri države – Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Njemačku te izradu cjelovitog kataloga radova skulpture obitelji i objavom četverojezične znanstveno-stručne monografije, kao i informativnih knjižica promotivnog sadržaja za sve crkve u kojim se čuvaju djela obitelji Straub. Atribuciju glavnog oltara belečke župne crkve te oltara sv. Stjepana Prvomučenika Flipu Jakobu Straubu je izradila dr. sc. Doris Baričević prema stilskim značajkama skulptura navedenih oltara, dok je glavni oltar zlatarske crkve proučavao  prof.dr.sc. Matej Klemenčič. Tijekom ovog projekta detaljno bi se istražila arhivska dokumentacija u nekoliko zemalja, što bi moglo rasvijetliti tijek izradbe i narudžbi cjelokupnog inventara u crkvi u Belcu, za koje u Hrvatskoj nije pronađen nikakav pisan trag.

Stručnjaci koji su obišli u utorak 19. srpnja crkve u Belcu i Zlataru bili su Dr. Martin Mannewitz, voditelj restauratorskih radionica, Rupert Karbacher, voditelj radionice za skulpturu; dipl. rest. Judith Schekulin i dipl. rest. Andreas Müller te prof. Erwin Emmerling, voditelj Studija za restauriranje na Technische Universität München u pratnji Marija Brauna, ravnatelja HRZ-a, Ksenije Škarić, voditeljica Odjela za drvenu polikromiranu skulpturu i drugih kolega iz Zavoda. Crkveni inventar i povijest zlatarske župne crkve prezentirali su vlč. Dragutin Cerovečki i konzervatorica Martina Ožanić, a belečke crkve konzervatorica – restauratorica Ivana Sambolić. Nakon definiranja svih točki ovog projekta uz Hrvatski restauratorski zavod kao vodećeg partnera s partnerskim institucijama Bayerishes Landesamta für Denkmalpflege iz Münchena, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, te Institut za povijest umjetnosti Sveučilišta u Grazu i Beču, slijedi prijava na natječaj u listopadu.

 

Proslava Gospe Snježne

Idućeg petka, 5. kolovoza slavimo blagdan Gospe Snježne što je glavno proštenje belečke župe. Županija Krapinsko-zagorska još 1993. god izabrala Majku Božju Snježnu u Belcu za svoju zaštitnicu. Ne samo da je to poticajno radi duhovne obnove, koja se, posebno u prvim godinama samostalne Hrvatske posebno naglašavala, nego i radi kulturnog dobra, jer time  se želi dati značaj i pažnju prelijepoj baroknoj crkvi Majke Božje Snježne u Belcu, koja ide u red najljepših baroknih crkava, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi.

Za proslavu svetkovine Gospe Snježne, kad naša Hrvatska ujedno slavi Dan domovinske zahvalnosti, župa Belec priprema se kroz trodnevnu duhovnu obnovu pod vodstvom vlč. Dražena Radigovića s početkom u 17:30 s pjesmom slavljeničkog tima kroz utorak, srijedu i četvrtak.

Vrhunac slavlja će biti na sam dan Gospe Snježne, u Belcu 5. kolovoza 2016. god sa svečanom sv. misom u 11h.

Budući da je Majka Božja Snježna u Belcu zaštitnica KZŽ-a, ovom slavlju upućen je poziv i očekuje se dolazak predstavnika županije: župana Željka Kolar i predsjednice Županijske skupštine, gđe Vlaste Hubicki kao i drugih dužnosnika te predstavnike Grada Zlatara, u prvom redu gradonačelnika Stanka Majdaka i dogradonačelnice Jasenke Auguštan Pentek. Kao i dosadašnjih godina, ovom slavlju će se pridružiti pripadnici braniteljskih udruga, članovi DVD-a Zlatar, Belec i Donja Batina, KUD-a Belec, Belečke mažoretkinje i Olditmer kluba VW Buba te Gradske limene glazbe Zlatar. Nakon sv. mise održat će se tradicionalna vatrogasna zabava u vrtu DVD-a Belec, uz krai program Belečkih maoretkinja. Ovim putem pozivaju se svi hodočasnici i štovatelji Gospe Snježne da se pridruže zajedničkom slavlju.