Novoimenovani dubrovački biskup Uzinić oprostio se od župe Strožanac

“Dragi župljani Strožanca, zajedno s mojom bogoslovnom zajednicom, pa i mojom rodnom župom Dubrava u koju bih povremeno odlazio slaviti misu, doista ste pomogli u mom osobnom duhovnom rastu. Propovijedajući vama, pokušavajući vam približiti logiku Isusovih blaženstava i cjelokupne njegove riječi i djela, njegovog evanđelja, nastojao sam govoriti i sebi samome”, kazao je novoimenovani dubrovački biskup mons. Mate Uzinić opraštajući se u nedjelju 30. siječnja za vrijeme mise, koju je predvodio u crkvi Gospe u Siti u Strožancu-Podstrana, od župljana župe u kojoj je gotovo jedanaest godina vršio službu pastoralnog suradnika.

Tumačeći evanđeoski tekst mons. Uzinić je u propovijedi govorio o blaženstvima u kojima je Isus dao temeljni program svoga djelovanja. “Ljudskoj logici i kriterijima koji se očituju kroz pohlepu za bogatstvom, moću, zabavom i slavom, suprotstavio je logiku božanskih kriterija koji blaženstvo vide u siromaštvu, ožalošćenosti, poniznosti, gladi, milosrđu, čistoći srca, mirotvornosti i progonjenosti.”

“Nažalost, rijetki su koji ovu logiku blaženstava shvaćaju i stvarno po njoj nastoje živjeti, pa čak i među nama kršćanima. Zato blaženstva jesu i za nas će uvijek ostati svojevrstan izazov logici svijeta”, istaknuo je novoimenovani dubrovački biskup. Potom se upitao: “Ne bi li trebala biti i za ovaj sadašnji život veća radost u poštenom siromaštvu nego li u nepoštenom bogatstvu, u žalosti nego u ožalošćivanju drugih, u krotkosti nego u oholosti i bahatosti, u gladi i žeđi za pravednošću nego u nanošenju nepravde, u milosrđu nego u nemilosrdnosti, u čistoći srca nego grijehom opterećenoj savjesti, u mirotvornosti nego u svadljivosti, mržnji, nasilju i ratovima, u progonjenosti nego li u proganjanju drugih?”

U svjetlu drugoga čitanja u kojem sv. Pavao veli da među pozvanima “nema mnogo mudrih po tijelu, nema mnogo snažnih, nema mnogo plemenitih. Nego lude svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest, da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom” – mons. Uzinić je kazao: “Tako sam snažno osjećao, kao i u trenutku prihvaćanja izbora za dubrovačkog biskupa, aktualnost Pavlovih riječi o nama, pozvanima. I upravo ta svijest vlastite slabosti u odnosu na veličinu poslanja, svećeničkog i sada biskupskog, poticaj mi je da se mijenjam, da uvijek iznova pokušavam biti bolji, da nakon padova ne ostanem ležati, već da se ponovno pokušam podignuti, ustati i krenuti naprijed, pred vama i za vas, svjestan da nisam onaj koji može sam po sebi nešto promijeniti. Onaj koji može nešto promijeniti samo je Bog.”

Na kraju propovijedi, zahvaljujući svima koji su ga kroz gotovo jedanaest godina službe pastoralnoga suradnika u župi Strožanac pratili prijateljstvom i molitvama, svoje je misli usmjerio na novu službu dubrovačkog biskupa: “Nadam se da ćete mi dozvoliti da i u budućnost mogu reći: 'ovo je moja župa, moj Strožanac', a bit ću radostan ako vas i kad vas budem mogao, dakako u skladu sa svojim mogućnostima i novim obvezama, mogao pozdraviti u svojoj novoj 'župi', mojoj Dubrovačkoj biskupiji”. Zahvalio je svima na čestitkama i sve potaknuo da mole za njega i njegovu biskupsku službu.

Riječi zahvale i čestitke don Mati uputili su župnik don Ante Čotić, načelnik općine Podstrana Miran Tomasović te uime župnoga pastoralnog, ekonomskog vijeća i Odbora za izgradnju crkve Ivan Tabak. Misno pjevanje predvodio je župni zbor posebno za tu prigodu odabranim pjesmama. (ika / gk)