Novi broj Maloga Koncila

Sretan Uskrs s 500. Makom!

 Ovogodišnji travanjski, uskrsni broj Maloga koncila – Maka, kojim je taj dječji vjerski mjesečnik ušao u 50. godinu izlaženja, ujedno je i jubilarni 500. broj! 500 brojeva punih radosti i smijeha, vjeronauka i prijateljstva! Radosti koja je – kao čitatelje lista – povezala već najmanje tri obiteljska naraštaja, jer prvi “makovci” iz 1966. godine danas su mnogi već bake i djedovi, a i uz njih su tada, kao i danas, u stranice Maloga koncila zavirivali i njihovi stariji…

U tom duhu zajedništva nastavlja i travanjski Mak koji je, kao i svi dosad, bogat brojnim sadržajima za male i velike osnovce. “Sve razrede” i u novom broju očekuju baš njima omiljene rubrike, baš njima prilagođene stranice te poznati Makovi junaci: Klara, Đelko i Anđa, Blaž, Vjeverica Vjera…

Rubrika “Učimo moliti” govori o najvažnijoj molitvi – euharistiji; rubrika “Običaji zavičaja” predstavlja prastaru hrvatsku tradiciju bojenja i ukrašavanja jaja, a “Pisma iz misija” donose priču o tome kako je biti školarac u Ekvadoru. Tu su još zanimljivi i poučni tekstovi o prvoj ženi misionarki – uršulinki sv. Mariji od Utjelovljenja, o najvažnijim momentima Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu, o franjevačkom svetištu La Verni… Za razbibrigu i zabavu, travanjski broj već tradicionalno donosi i pregršt drugih zanimljivosti, šala, priča, svjedočanstava, zagonetke, glavolomke, premetaljke i sklanjaljke, brojne vijesti i literarne te likovne uratke samih makovaca iz cijele Lijepe naše, a i šire.

Najmlađim osnovcima, onim od 1. do 4. razreda, namijenjeno je 16 stranica “MaLIMAka”, punih radnih listova, bojanki, jednostavnih tekstova i zadataka, i baš njima prilagođenih rubrika. Tako rubrika “Na misu pjevajući” kroz različite zadatke priprema za nedjeljno euharistijsko slavlje, rubrika “Bonton u crkvi” poučava u ovome brojukako se prikladno pričestiti, a “Radosni prvopričesnici”, slikama i laganim zadatcima, tumače koja su četiri dijela svake svete mise…

I kao “šlag na torti” 500. slavljeničkog broja, travanjski Mak prigodno donosi veliku nagradnu igru, s više od 50 nagrada za svoje vjerne čitatelje, “makovce”! Uz pojedinačne nagrade, predviđene su i “ekipne” – Makove nogometne lopte za skupine koje zajednički pošalju najveći broj nagradnih kupona!(vp)

Novi broj Maloga Koncila

Kucajmo dobrotom!

 Poziv je to i poruka Maloga Koncila – Maka za mjesec studeni čije su sve stranice ispunjene dobrotom poput sjemenaka u šipku. Od naslovnice na kojoj u obliku srca poziraju makovci iz Bjelovara do hrvatskih dobrih svetaca na stražnjim koricama.

Mjesec studeni započinje svetkovinom Svih svetih, a odmah nakon toga slavimo Dušni dan, spomen svih vjernih mrtvih kada se prisjećamo naših dragih pokojnika. Zato će vam biti dragocjeno zaviriti u rubriku “Učimo moliti” da saznate zašto je važno moliti za duše u čistilištu te naučite lijepo molitveno “pravilo ruba kreveta”!

Nakon što smo listopadskom Maku “posjetili” Trsat – privremeno boravište svete nazaretske kućice – u novom Maku u rubrici “Ususret susretu obitelji” “otputovali” smo u talijanski gradić Loreto, u kojem je kućica pronašla svoje trajno prebivalište. Iako je sveta kuća “napustila” hrvatske krajeve, Hrvati su s njome ostali neraskidivo vezani. “Običaji zavičaja” pripremaju nas za advent prikazujući hrvatske adventske običaje te predstavljajući svetački “veličanstveni trio” – Barbaru, Nikolu i Luciju – tri prava predbožićna svetca i običaje vezane uz njihove dane, a sve kako bi božićna radost bila uistinu ona prava.

Mnogo je pitanja koja muče male dječje glave pa tako i “zašto se u crkvi ljuljuškamo”. Odgovor na to pitanje ali i brojna druga potražite u “Blaževoj pošti”. Bonton ili pravila o dobru i prikladnu ponašanju u društvu nauče se još u ranom djetinjstvu. Ta pravila ne vrijede samo u stvarnome već i u virtualnome svijetu, no u uz njih na internetu vrijede i neka druga pravila pristojna ponašanja. U rubrici “Djeca medija” pročitajte koja su to i usvojite ih!

Makov “Mali liječnik” savjetuje o važnosti i svim prednostima tjelesne aktivnosti jer je od davnina poznato da je “u zdravu tijelu zdrav duh”. A istraživanja su pokazala i ne samo zdrav duh, već i zdrav mozak u tijelu koje se kreće, hoda i vježba!

Uz istaknute rubrike i teme u Maku za mjesec studeni, dobrotom i zanimljivošću kucaju i ostale stranice s kojih možete saznati kada je kruh najbolji, upoznati dvije rođene i redovničke sestre, “posjetiti” Madagaskar i katedralu u francuskom gradu Chartresu, doznati zanimljivosti iz svijeta poštanskih markica, nasmijati se uz šale… Ne propustite u psihotestu provjeriti koliko ste vam je važan vaš izgled, ali ni riješiti brojne zagonetke, križaljke i dakako nagradni kupon! Svim makovicama poklanjamo plakat s jednom prispodobom i molitvom o Kraljevstvu nebeskom.

I u novome broju kroz stranice MaLIMAka, namijenjenima mlađim osnovnoškolcima, vodi nas vjeverica Vjera. Iako je studeni, na stranicama MaLIMAka je već toplo jer smo već zapalili svjećice došašća u recitalu “Četiri svijeće došašća” i susreli se sa svetim Nikolom u igrokazu “Vaga svetog Nikole”. “Radosni prvopričesnici” svladat će Mali prvopričesnički bonton i svojim ponašanjem pokazati da su uistinu Isusovi i to ne samo u crkvi, već i u školi, kod kuće, ali i s prijateljima. (vp)