Novi broj godišnjaka Crkvena kulturna dobra

Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke tema je osmog broja “Crkvenih kulturnih dobara – Godišnjaka za kulturu i crkvena dobra”, koji izdaje Ured za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, a objavljuje Glas Koncila.

Osmi broj CKD-a posvećen je dvojici hrvatskih vjerskih crkvenih velikana: 50. obljetnici smrti bl. Alojzija Stepinca (1960.) i 100. obljetnici smrti Jurja Žerjavića (1910.), župnika u Mariji Bistrici. U središtu njihova djelovanja nalazila se Marija Bistrica, svetište koje je za vrijeme župnikovanja Jurja Žerjavića obnavio Herman Bollé, i zagrebačka katedrala, koju je nakon potresa 1880. obnovio isti arhitekt. Svetište Majke Božje Bistričke bilo je naime omiljeno hodočasničko odredište bl. A. Stepinca, a u tom ga je svetištu papa Ivan Pavao II. 3. listopada 1998. godine proglasio blaženim.

Milan Bešlić, autor teksta “Likovni umjetnici u Hrvatskome nacionalnom svetištu Mariji Bistrici”, nastavlja prijašnju temu i predstavlja cijeli niz značajnih i velikih umjetnika koji su ostavili trag svog genija u Mariji Bistrici.

Rubrika “Aktualna tema” prikazuje likovno stvaralaštvo koje je nadahnula i izazvala osoba bl. Alojzija Stepinca. Studija Jurja Kolarića u jedanaest potpoglavlja obrađuje najrazličitija područja kulturnog stvaralaštva koja odražavaju činjenicu da je bl. Alojzije Stepinac osoba koja je duboko ukorijenjena ne samo u povijesti i pobožnosti hrvatskog naroda, već je i postala izazovni predložak za mnogovrsna umjetnička ostvarenja. Na tu temu naslanja se članak Vladimira Stankovića koji obrađuje novi doprinos biografiji bl. Alojzija Stepinca na engleskome jezičnom području.

Slijede rubrike “Kronologija Ureda za kulturna dobra i Kulturna događanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji”, iz kojih čitatelji mogu upoznati bogata kulturna zbivanja ne samo u Zagrebačkoj metropoliji već i u cijeloj Hrvatskoj.

U rubrici “Predstavljamo vam” obrađuje se Prva hrvatska radionica orgulja Heferer, koja ove godine slavi 160. obljetnicu svog utemeljenja.

Rubriku “Dodatak” čine dva članka s. Line Slavice Plukavec. U prvom, pod naslovom “Katedralni križni put”, opisuju se brončani medaljoni križnog puta postavljenog u katedrali 1959. godine. Drugi članak, pod naslovom “Stručni skup o restauraciji tekstila”, prikazuje rezultate znanstvenog skupa o toj temi, održanog od 26. do 29. travnja 2010. u Zagrebu.

Posljednja rubrika, “Pisma čitatelja”, donosi zanimljive osvrte čitatelja na pisanje Godišnjaka, kao i na razna kulturna zbivanja. (gk)

Novi broj “Crkvenih kulturnih dobara” može se po cijeni od 60 kuna naručiti putem interneta, telefonom na broj 01/4874 315, nabaviti u Glasu Koncila na Kaptolu 8 u Zagrebu ili u bolje opskrbljenim knjižarama.