Novi broj časopisa za sakralnu glazbu Sveta Cecilija

slika

Novi dvobroj stručnoga časopisa za sakralnu glazbu Sveta Cecilija − glasila Instituta za crkvenu glazbu »Albe Vidaković« Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskoga društva crkvenih glazbenika, objavljen je u nakladi »Glasa Koncila«.

Časopis donosi stručne članke, zanimljivosti o organologiji i muzikologiji, kao i vijesti iz glazbenoga i crkvenog života iz biskupija Lijepe Naše.

U uvodnoj riječi glavni urednik mr. Miroslav Martinjak piše o specifičnosti liturgijske glazbe i primjećuje kako praktičnoj liturgijskoj glazbi danas nedostaje glazbena stručnost, umjetnički zanos te pomne pripreme za izvođenje. »I obično pučko pjevanje može biti prožeto vrhunskom glazbenom estetikom i umjetničkim kvalitetama i ništa manje vrijedno od koncertnog izvođenja, ali da bi se to postiglo, trebalo bi raditi i na tom području s našim vjernicima. Provoditi vježbe pučkog pjevanja, što se nekada i činilo, i to prije euharistijskog slavlja. Spretan animator s jasnim osnovnim uputama oko oblikovanja glasa, izgovora i slično mogao bi postići nakon kraćeg vremena zavidne rezultate, jer naš narod glazbeno je darovit i lako bi uvježbao osnove lijepa i nadahnuta liturgijskog pjevanja«, ističe mr. Martinjak.

Rubrika Članci donosi članke Marijana Tucakovića Muka po Mateju, BWV 244, J. S. Bacha iz perspektive novih teorija izvedbenih umjetnost, Pavla Mašića Povodom 85. godišnjice rođenja Anđelka Klobučara, Mirka Jankova Solinski pučki crkveni napjevi u Velikom tjednu (2), Nike Luburića BRANKO BIRT (1910. – 1966.)(Uz 50. obljetnicu smrti) i MATO LEŠĆAN (1936. – 1991.)(Uz 25. obljetnicu smrti) te skupine autora Neke životne sudbine skladatelja dirigenata.

O novim orguljama u Hrvatskoj, izgrađenima nakon 1990. godine, u rubrici Organologija piše Pavao Mašić.

U rubrici Muzikologija slijedi šesti nastavak Duhovnih popijevki božićnog vremena iz Hercegovine Nike Luburića.

U rubrikama Iz glazbenog života biskupija te Iz rada Instituta za crkvenu glazbu pročitajte izvještaje s brojnih crkvenih glazbenih događanja i koncerata te o novim glazbenim izdanjima.

Glazbeni prilog donosi Misu Mater Dei Pere Crnkovečkoga, skladbe Magnificat i Sanctus Davorina Kempfa te skladbu O Majko, Gospo blažena Matije Ivšića. (vp)