Nova poštanska marka- Snježne pahulje Barbare Tomorad

Hrvatska pošta će 24. studenog pustiti u optjecaj poštansku marku „Nova godina“  čiji je motiv ples snježnih pahulja. Autorica predloška za marku je Barbara Tomorad, učenica petog razreda OŠ „Marija Bistrica“ iz Marije Bistrice, a pripremu i oblikovanje za tisak potpisuje Nikola Kovač, dizajner iz Samobora. Otisnuta je u nakladi od sto tisuća primjeraka. Nominalna vrijednost marke je 3,10 kuna, izdana je u arku od 20 maraka, a također će biti izdana i prigodna omotnica prvog dana (FDC). U poštanskom uredu 10101 Zagreb žig prvoga dana bit će u uporabi 24. i 25. studenog 2011. godine.
Motiv ove poštanske marke odabran je putem natječaja “Kreiraj marku bajnu i osvoji nagradu sjajnu!” kojeg Hrvatska pošta provodi već petu godinu zaredom. Ovogodišnja tema natječaja, odnosno zadani likovni motiv za učeničke radove bio je ples snježnih pahuljica. Natjecali su se učenici iz 164 osnovne škole u Republici Hrvatskoj, s više od tisuću prijavljenih radova. Uži odabir likovnih rješenja novogodišnje marke obavila je profesorica likovnog odgoja Vladimira Bošnjak te Mirjana Tomašević Dančević iz Agencije za odgoj i obrazovanje i savjetnica za likovnu kulturu. Konačni odabir provelo je Povjerenstvo za izbor motiva, likovnih i grafičkih rješenja poštanskih maraka te je, kao pobjednički, odabran rad Barbare Tomorad iz Marije Bistrice, učenice 5. razreda.

Mladu pobjednicu, osim njenog imena na poštanskoj marki, očekuje i vrijedna računalna oprema (prijenosno računalo i pisač) sponzora KING ICT-a te jednodnevni izlet u Zagreb za cijeli razred (posjet poštanskom uredu i sortirnici u Zagrebu, film u 3D-kinu, mađioničarska predstava). U ostvarenju ove hvalevrijedne akcije pomogli su Hrvatska poštanska banka, Večernji list, Agencija za odgoj i obrazovanje, kao i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. (HP)