Nova knjiga biblioteke »Hrvatska katolička baština 20. st.« Dosljedno prianjanje uz socijalni nauk Crkve

 Sabrani tekstovi Feliksa Niedzielskog, naslovljeni “Socijalni nauk, društvo i država”, objavljeni su kao 21. knjiga u biblioteci “Hrvatska katolička baština 20. stoljeća”, pokrenutoj s namjerom otimanja zaboravu cijelog niza hrvatskih autora i njihovih djela.

Knjiga prvi put u samostalnoj Hrvatskoj donosi izbor od jedanaest tekstova Feliksa Niedzielskog, većinom socijalnih studija. Feliks Niedzielski (1912.–1947.), podrijetlom Poljak, rođen je u Banjoj Luci. Kao doktor prava bavio se je socijalnim pitanjima i sociologijom. Niedzielski je bio i pjesnik, istaknuti katolički aktivist i promicatelj katoličkoga socijalnog nauka te predsjednik Velikoga križarskog bratstva do 1942. godine. Kao politički dužnosnik u vrijeme NDH-a i zapovjednik Ustaške mladeži život je završio, zapravo, kao nedužna žrtva, osuđen i smaknut zbog tuđih nedjela.

Djela i teme Feliksa Niedzielskog karakteriziraju dosljedna primjena i tumačenje tadašnjega katoličkog socijalnog nauka, osobito izražena u papinskim enciklikama, kao i žestok obračun s komunizmom i liberalizmom iz perspektive filozofije. Naime, Niedzielski smatra da se socijalni nauk Crkve svojim solidarizmom nalazi između vladajućih ekstrema, liberalizma i marksizma.

Priređivač Ivan Čulo u uvodnom eseju pod naslovom “Između ideala i stvarnosti” prikazuje povijesno-političke okolnosti života i djelovanja Niedzielskog, odlike njegova stvaralaštva i kulturnog rada. Iako površno sagledani njegovi biografski podaci izazivaju kontroverze, nepristrana analiza njegova života i rada, iščitana iz njegovih pisanih djela, nedvojbeno ukazuje na njegov nesebičan, čist idealizam, domoljublje i ljubav prema čovjeku bez obzira na njegovu nacionalnu i vjersku pripadnost te spremnost na žrtvu, nasuprot isključivosti totalitarnih režima 20. stoljeća. (iš, gk)

Knjiga “Socijalni nauk, društvo i država” može se po cijeni od 100 kuna naručiti putem interneta, telefonom na broj 01/4874 315, nabaviti u Glasu Koncila na Kaptolu 8 u Zagrebu ili u bolje opskrbljenim knjižarama.