Noć muzeja u Zagorju

Noć muzeja u ZagorjuHrvatsko muzejsko društvo već 12. godinu za redom provodi manifestaciju “Noć muzeja”. Ove godine tema je bila “Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo”. U Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini se sinoć okupilo oko 1300 posjetitelja. Oni su mogli saznati sve zanimljivosti o najstarijem poznatom glazbenom instrumentu, frulici koja je pronađena u Sloveniji, na lokalitetu “Divje babe”, a koja je stara najmanje 45 tisuća godina. Frulica, čija se replika nalazi u stalnom postavu Muzeja krapinskih neandertalaca, inspirirala je zagorskog virtuoza na usnoj harmonici i dobitnika četiri Porina Tomislava Golubana da i sinoć interpertira glazbu na tom prapovijesnom instrumentu.

U dvoru Veliki Tabor, “Noć muzeja” je započela otvorenjem izložbe “Hladno oružje i zaštitna oprema iz kulturno – povijesne zbirke Dvora Veliki Tabor“, autorice Nadice Jagarčec. Renata Dečman održala je predavanje o poznatom glazbeniku i umjetniku Gjuri Prejcu, a svojim glazbenim nastupom, otpjevavši neke od Prejčevih popevki poput “Peharček moj” i “Vu plavem trnaci”, upotpunili su i Rajko Suhodolčan i Darko Berović.

U kumrovečkom etno – muzeju “Staro selo” nastupili su glazbenici Zagorje Brass Quinteta, članovi kumrovečke etno udruge Zipka i klape Brv. Predstavile su se i dvije zvjezdarske skupine – “Desinićki popevci” i “Šlogari iz Desinića”. Goran Škrlec, djelatnik Muzeja, održao je i predavanje o glazbenim tradicijskim glazbalima u Zagorju, a Zvonko Majdak interaktivnu radionicu o izradi i oslikavanju tamburica.

“Noć muzeja“ obilježena je i u Galeriji grada Krapine, u kojoj je, s obzirom na ovogodišnju glazbenu temu manifestacije, kroz petosatni program, ispričana jedinstvena priča o najvećem blagu grada Krapine i onome što je čini prepoznatljivom diljem Hrvatske – Festivalu kajkavskih popevki. Program je započeo u 19 sati, otvorenjem izložbe “Festival kajkavskih popevki Krapina (1966. – 2016.). Od 19.30 sati, posjetitelji su mogli uživati u filmu “Od Kaja do Fale“ iz 2007. godine, nakon čega su na pozornicu stupili izvođači koji su svojim nastupima obilježili važan dio dugogodišnje povijesti krapinskog Festivala – Elvira Voća, Gabi Novak, Višnja Korbar, Zdenka Kovačićek, Tanja Mršić i Radek Brodarec – ovog puta okupljeni kako bi u sklopu prigodnog druženja pod nazivom “Zvonil je kaj“, s posjetiteljima podijelili svoje najljepše uspomene na nastupe u Krapini. Uz voditelja Željka Slunjskog, prisjetili su se tih slavnih dana i pjesama koje su otpjevali na krapinskoj pozornici. Po završetku jednosatnog druženja, započeo je koncert “Popevke za navek“, u sklopu kojeg su svojim izvedbama, osim prethodno spomenutih Elvire Voće, Gabi Novak, Višnje Korbar, Zdenke Kovačićek, Tanje Mršić i Radeka Brodareca, krapinsku publiku oduševili i Josipa Lončar, Iva Ranogajec Inkret, Ivan Benc, Gordana Ivanjek Tušek, Miljenko Golub, Roko Vušković te Karla i Dino Miklaužić, uz pratnju orkestra u sastavu Branko Ovčarić, Julije Njikoš, Pere Ištvančić i Karlo Kukovačec. (ZI)