Napose se dičimo svojim biskupima i svećenicima koji su uvijek bili sa svojim narodom

Svečanu arhijerejsku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga na završetku jednogodišnje proslave jubileja 400. obljetnice uspostave Marčansko-križevačke biskupije u nedjelju 25. studenoga u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima predvodio je križevački biskup Nikola Kekić.
 
U suslavlju je bilo 37 grkokatoličkih biskupa, među kojima i veliki nadbiskup Ukrajinske grkokatoličke Crkve Svjatoslav Ševčuk, veliki nadbiskup Grkokatoličke Crkve u Slovačkoj Jan Babjak, tajnik Kongregacije za Istočne Crkve u Rimu nadbiskup Cyril Vasil, kao i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.
 
Na početku homilije biskup Kekić je istaknuo kako nikada u povijesti križevačka katedrala nije imala čast primiti toliki broj biskupa bizantsko-slavenskog obreda. Povod toga zajedništva završna je proslava Velikog jubileja 400. obljetnice obnove crkvenog zajedništva kršćana bizantsko-slavenskog obreda u Hrvatskoj s Apostolskom Stolicom u Rimu. Biskup Kekić je podsjetio na taj povijesni događaj iz 1611. godine, kada je 19. studenoga vladika Simeon Vratanja u Rimu ispovjedio katoličku vjeru, a papa Pavao V. imenovao ga prvim grkokatoličkim biskupom sa sjedištem u Marči i arhimandritom marčanskog manastira.
 
Od tada je Katolička Crkva u Hrvatskoj postala duhovno bogatija, jer je Crkva na ovim prostorima počela disati duhovno na “oba plućna krila”, istaknuo je biskup Kekić te se osvrnuo na povijesne okolnosti koje su pokušale narušiti to jedinstvo. U tom kontekstu je istaknuo kako su 1739. neprijatelji crkvenog zajedništva ognjem uništili i katedralu Sv. Mihaela Arkanđela u Marči i tamošnji manastir, a od nekoć velike Marčanske grkokatoličke eparhije ostao je samo Žumberak.
 
Slavni žumberački Uskoci, baštinici Marčanske eparhije, bili su tako kroz dugu povijest hrvatska stijena o koju su mnogi neprijatelji hrvatskoga naroda razbili glavu, ali i čvrsta stijena crkvenog zajedništva u Hrvatskoj. Za svakog Žumberčana časna riječ uvijek je bila i jest svetinja.
 
“Stoga se mi Hrvati Žumberčani, kako grkokatolici tako i rimokatolici, ponosimo i dičimo svojom slavnom uskočkom poviješću, svojim junacima na bojnim poljima diljem Hrvatske i Europe, ali i svojim velikanima na polju kulture, znanosti i umjetnosti. Napose se pak dičimo svojim biskupima i svećenicima, tim vrlim pastirima malenoga stada, koji su uvijek bili sa svojim narodom tješeći ga i hrabreći kad je bilo teško, radujući se s njime kad su vremena bila mirna i ugodna”, rekao je biskup Kekić te podsjetio kako im je snagu i jakost davao Bog u koga su stavili svu svoju vjeru, sve svoje ufanje i nadasve svu svoju ljubav.
 
Vladika Kekić je podsjetio da su obitelj i molitva bili temelj na kojemu su grkokatolici u Hrvatskoj gradili svoj život te upozorio na moderna ropstva koja danas ometaju slobodu djece Božje. Posljedice toga vide se na svakom koraku: u osobi, u obitelji, u društvu. Vrtimo se u tamnom labirintu iz kojega nas može izvući samo jedno svjetlo: Isus Krist, Sin Božji, podsjetio je te potaknuo vjernike da upravo započeta Godina vjere bude vrijeme početka promjene i početka življenja prema Božjem zakonu. U tom duhu biskup Kekić je homiliju završio riječima sv. Pavla: “Probudi se, ti što spavaš, ustani od mrtvih i zasvijetlit će ti Krist.”
 
Na kraju liturgije križevački vladika je zahvalio svim biskupima koji su u ovoj prigodi došli iz raznih europskih zemalja. Pojasnio je da su, osim sudjelovanja na proslavi jubileja 400. godina Marčanske biskupije, biskupi održali i redoviti godišnji susret na kojem se raspravljalo o Grkokatoličkoj Crkvi u duhu II. vatikanskog koncila, kao i o Godini vjere i novoj evangelizaciji.
 
Na liturgiji je pjevao katedralni zbor pod ravnanjem Ozrena Bogdanovića. (ika / gk)