Nakon Papina odreknuća upravljanje Crkvom preuzima Kardinalski zbor

 Nakon što se u četvrtak 28. veljače u 20 sati papa Benedikt XVI. odrekne službe i stolica sv. Petra ostane upražnjena, upravljanje Katoličkom Crkvom i državom Vatikan privremeno će preuzeti Kardinalski zbor. Dekan zbora, bivši državni tajnik kardinal Angelo Sodano (85) pozvat će najprije 208 kardinala na Generalnu kongregaciju u Apostolskoj palači. Ondje će se kardinali svakoga dana redovito sastajati sve do početka konklava.

Na tim sjednicama raspravljat će se i odlučivati o svim pitanja glede upravljanja Crkvom, ali kardinali nikako ne smiju odlučivati o onome što je pridržano papi ili mijenjati zakone i propise koje je neki od prethodnih papa donio. Zabrana mijenjanja odredbi osobito vrijedi za propise kojima se reguliraju postupci vezani uz izbor novoga pape.

Kada Papa odstupi sa službe s njime svoje službe gube i svi vatikanski službenici, od državnog tajnika pa do voditelja ureda. Samo kardinal kamerlengo, kao ključni službenik za vrijeme upražnjene Svete Stolice, a to je sadašnji državni tajnik Tarcisio Bertone (78), ostaje u svojoj službi.

Ipak, neke papinske kongregacije i vijeća nastavljaju sa svojim aktivnostima, uključujući i urede koji se brinu za unutarnje poslove te tijela koja su zadužena za odnose Svete Stolice s drugim državama. I više od 170 nuncija po cijelom svijetu ostaje u na svojim funkcijama. Ti propisi vrijede do izbora novog pape.

Budući da dekan Kardinalskog zbora kardinal Sodano sam ne može zbog dobi sudjelovati u konklavama, samo biranje novog pape vodit će kardinal s najdužim stažom, a to je Giovanni Battista Re (79).

Čim nasljednik Benedikta XVI. bude izabran i kada prihvati izbor, prvi mu se mogu obratiti kardinali zaduženi za vatikanske unutarnje i vanjske poslove Giovanni Becciu i Dominique Mamberti, kao i prefekt Papinskog doma Georg Gänswein, da bi s njime raspravili o svemu što potom slijedi.

Jedna od prvih zadaća novoga pape svakako je formiranje vlastitog “tima” ljudi kojima će povjeriti vođenje kongregacija i vijeća. Papa može u cijelosti ili djelomično potvrditi upravu svog prethodnika, ali može je i potpuno izmijeniti. (kathpress / ika / gk)