Nadbiskup Srakić sa školskim ravnateljima u Slavonskom Brodu

Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić i pomoćni biskup Đuro Hranić susreli su se u utorak 20. ožujka u Pastoralnom centru župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu s ravnateljima osnovnih i srednjih škola na području Brodsko-posavske županije.

Susret koji je okupio tridesetak ravnatelja i ravnateljica te nekoliko svećenika započeo je uvodnom molitvom. U pastirskoj riječi nadbiskup Srakić je iskazao radost zbog susreta s predstavnicima raznih institucija u gradu.

“Po vjeronauku u školi Crkva želi biti sudionica čitavog odgojno-obrazovnog procesa u Hrvatskoj, i to ne samo po vjeronauku kao predmetu, jer znanost je uvijek bila u najužoj vezi sa vjerom i svećenicima. Poslanje Crkve je traženje novih putove naviještanja i evangelizacije svojih vjernika. Želja nam je da našom zajedničkom razmjenom iskustava i mišljenja potvrdimo ono što je u posljednjih dvadesetak godina vjeronauka u školi bilo dobro, da zajednički tražimo mogućnosti suradnje, riješimo nejasnoće, najprije zbog djece i mladih te budućnosti našeg naroda i kršćanske vjere u njemu”, rekao je nadbiskup Srakić.

U izlaganju na temu “Vjeronauk u školi između ekskluzivnosti i izoliranosti” predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK prof. dr. Ivica Pažin iznio je promišljanja o vjeronauku kao najizazovnijem projektu Crkve, o perspektivi odgojno-obrazovnoga sustava vrednujući ga kroz prizmu doprinosa razvoju školstva, te pokušao dati odgovore na pitanje je li vjeronauk postigao ono što se od njega očekivalo, po čemu je vjeronauk ekskluzivan, odnosno koje su to specifičnosti i vlastitosti vjeronauka koje se ne mogu naći u drugim predmetima, i zašto ga se na različite načine vodi prema izolaciji.

Izlaganje je bilo uvod u raspravu u koju se uključio veći broj ravnatelja. Oni su iznijeli svoja promišljanja o vjeronauku, svoje dojmove, prijedloge i želje. Istaknuta je i važnost vjeroučitelja kao osobe koja osim znanja prenosi i živu vjeru svojim učenicima. Svi su se složili da je uz obrazovnu odgojna uloga kroz svaki predmet u školi bitna, ali je ona u vjeronauku ključna i posebno naglašena.

“Želja nam je da svaka osoba koja iziđe iz srednje škole bude cjelovita, a vjeronauk kao školski premet tu može puno pomoći”, rekli su nadbiskup Srakić i biskup Hranić koji su na kraju zahvalili ravnateljima na suradnji, otvorenosti i ozračju koji stvaraju u svojim školama da je vrijednost vjeronauka prepoznatljiva. (ika / gk)