Nadbiskup Hranić predvodio misu uz Dan grada Osijeka

Biti vjeran svojoj savjesti

 Uoči proslave Dana grada Osijeka u konkatedrali sv. Petra i Pavla večernje misno slavlje u ponedjeljak 1. prosinca predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

U homiliji se osvrnuo na ulomak Matejeva Evanđelja – Isusov govor svećeničkim glavarima i narodnim starješinama o dvojici sinova koji se ponašaju na sasvim različite načine. Prvi grubo odbija otčevu zapovijed, a poslije se ipak predomisli i posluša, a drugi odmah obeća, ali ništa ne učini. “Mi ovdje na oltaru i vi članovi gradske vlasti današnji smo glavari svećenički i narodne starješine. Sinovi koje Bog, naš Otac, šalje u vinograd ovoga grada i ove mjesne Crkve. Vinograd je njegov, a ne naš! Što želi poručiti Isusova priča? Prvo što opažamo jest razlika između riječi i djela. I točno je da su djela važnija od riječi, a riječi bez djela su prazne. Priča je sasvim jednostavna. Uzeta je iz svakodnevnog života. No, kada ju Isus priča, ona postaje oštra i zahtjevna za svakoga od nas, jer propituje i analizira naš odnos prema Bogu i prema općem dobru”, istaknuo je nadbiskup Hranić.

Potom je pitao: “Jesam li spreman za osobni rast, dozrijevanje, za promjenu svojih stavova, za izlazak iz svoje uskogrudnosti i nadilaženje stranačkih interesa? Može li me pokrenuti i promijeniti moja savjest? Mogu li me pokrenuti Bog, opće dobro, interesi grada, tako da svoj 'ne' pretvorim u 'da'; da svoju zatvorenost prema nečemu pretvorim u otvorenost i suradnju s drugima? Ili sam čak spreman, onda kad to traže moji interesi, biti dvoličan te se poslužiti riječima i nešto javno obećati, a do toga ne držati? Ma je li moguće da sam spreman poslužiti se lijepim riječima, ali njima nešto prikriti, obmanuti druge i javnost?”

Pozivajući sve sudionike u gospodarskom, političkom, kulturnom, prosvjetnom i društvenom životu na vjernost Bogu; da budu hrabri i potpuno slobodni pri donošenju odluka, da ne gledaju na svoj imidž i popularnost, političke interese i popularnost stranke, nego da budu vjerni svojoj savjesti i Glasu koji im progovara kroz njihovu savjest, đakovačko-osječki nadbiskup svim je vjernicima čestitao Dan grada Osijeka. (ika / gk)