Mnoštvo događaja u ”Ljetu u Mariji Bistrici”

Manifestacija „Ljeto u Mariji Bistrici“ minulog je vikenda ponudila brojne događaje. U subotu i nedjelju (10. i 11. srpnja) održana je manifestacija „Tragom starih običaja“, sudionici koje su bili majstori starih zanata i umjetničkih obrta, razne udruge i društva. Već tradicionalno na Trgu pape Ivan Pavla II, u subotu je održana Bistrička noć. Ove godine Radio Marija Bistrica organizirao je Zabavnu večer sa zagorskim glazbenim sastavima, a nastupili su Sinovi Zagorja, Savski valovi, Rajko Suhodolčan, Irena Grden, Krunoslav Jazbec, Andrija Kos, ŽVS Kušlec i Laganini band. Bistričku noć uveličali su i ponudom kolača Udruga „Hrvatska žena“ Marija Bistrica, ponudom vina Udruga vinogradara „Marija Bistrica“, te ponudom lovačkog graha Lovačko društvo „Fazan“. Također, izložbom je u subotu završila i tradicionalna kolonija drvorezbara, na kojoj je ove godine sudjelovalo 8 drvorezbara, šest iz Mađarske, te otac i sin Josip i Ivan Cikač iz Varaždina. Sinoć je pak u Galeriji Svetišta svečano otvorena izložba drvenih igračaka, uz nastup Klape ''Bistrica''. Bistrička klapa nastupila je i na Kalvariji, kod 12.postaje kao gost Klape ''Ragusa'' iz Dubrovnika.

Udruga “Naš zavičaj” jučer je pak organizira manifestaciju pod nazivom “Žetvena svečanost – od zrna do pogače” koja je održana na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Stjepana Šalamona u Globočecu. Ovo je prva takva manifestacija na području Krapinsko-zagorske županije koja je sadržavala cjeloviti program – od okupljanja žeteoca, odlaska na mjesto žetve s konjskim zapregama, žetvu žita na starinski ručni način te vršidbu na starim ručnim strojevima, pripremu brašna na ručnom mlinu “žrvnju” i pripremu tijesta za kruh.

Danas je pak na rasporedu i vatrogasna vježba na središnjem bistričkom Trgu, koju od 18 sati organizira Vatrogasna zajednice Općine Marija Bistrica.

Manifestacija „Ljeto u Mariji Bistrici“ nudi i svoj sportski dio pod nazivom „Sportsko bistričko ljeto“. Jučer je tako na igralištu u Mariji Bistrici održan Malonogometni turnir udruga i klubova. Prvo mjesto osvojio je Teniski klub ''Marija Bistrica'' koji je u finalu sa 4:2 pobijedio veterane NK ''Mladost''. Treće mjesto pripalo je ekipi DVD-a Tugonica-Podgrađe. Nastupila su još Dobrovoljna vatrogasna društva Marija Bistrica i Laz, te Streljački klub ''Marija Bistrica''.

U subotu je pak održana završnica 10. Malonogometne lige općine Marija Bistrica. U utakmici za 7. mjesto Poljanica Bistrička ''Autoprijevoz Mario'' je pobijedila Podgorje juniroe sa 6:5, 5. mjesto osvojili su Marija Bistrica ''Plivadoni'' koji su sa 3:0 pobijedili Mariju Bistricu ''Hidrauliku Kurelja''.

U utakmici za 3. mjesto Globočec „Graditeljstvo Skuliber“ bio je sa 4:1 bolji od Podgrađa.  U velikom finalu svoj šesti naslov osvojila je ekipa Laza, koja je pobijedila Podgorje-veterane sa 3:2. Najbolji strijelac ovogodišnjeg izdanje lige je Ivan Gereci iz pobjedničke ekipe sa 13 golova.  Bogati sportski vikend završit će danas malonogometnim turnirom bistričkih udruga i klubova.

U srijedu je na rasporedu otvoreni stolnoteniski turnir, koji će se održati u Dvorani Osnovne škole u Mariji Bistrici s početkom u 16 sati.