Misa za pokojne djelatnike i suradnike Glasa Koncila

Polustoljetna zahvalnost stvarateljima »trajnog krvotoka Crkve«

 Euharistijsko slavlje za pokojne djelatnike i suradnike Glasa Koncila predvodio je u srijedu 26. lipnja mons. Mijo Gabrić u koncelebraciji s v. d. direktora i glavnim urednikom tjednika Glas Koncila mons. Ivanom Miklenićem, u kapelici Presvetoga Srca Isusova Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Nekadašnji fotograf, grafički urednik i autor brojnih tekstova mons. Gabrić u propovijedi je naglasio 50. obljetnicu postojanja Glasa Koncila – “navjestitelja dobre, Radosne vijesti”. Okupljene djelatnike i članove njihovih obitelji podsjetio je kako se list na svojim počecima zvao “Glas s Koncila” te kako riječ “concilium” ne znači samo sabor, već i vez, sastanak, skup, kao i odnos među ljudima.

“Glas Koncila je zapravo odnos, najprije je bio odnos saborskih otaca u Vatikanu, pa je kasnije bio odnos onih koji su provodili odluke toga Sabora… A u posljednjih dvadesetak godina cijelo vrijeme teolozi, svjetski i crkveni stručnjaci, smatraju da bi zbog suvremenog gibanja događaja trebalo ustanoviti trajni koncil”, napomenuo je mons. Gabrić, ukazujući na važnost svih pokojnih koji su sudjelovali u stvaranju “trajnog koncila, trajnog krvotoka Crkve”.

“Glas Koncila u ovih svojih pedeset godina, uz djelovanje svih djelatnika, u ovom podneblju, na području bivše Jugoslavije, području sukoba istoka i zapada, kršćanstva i islama, odigrao je neviđenu ulogu”, naglasio je dodavši kako je utjecaj Glasa Koncila najlakše pojmiti zamišljajući da se uopće njegova pojava nije ni dogodila. Dodao je kako je Glas Koncila bio svojevrsni ekran Mističnoga Tijela Kristovog i slika Božjega naroda, koncentriran na Crkvu u Hrvata koja je mnogo pretrpjela tijekom stoljeća.

“Pitanje je povijesti kakva bi bila da nije bilo Glasa Koncila i bismo li imali hrvatske zastave u našoj kući”, ustvrdio je propovjednik navodeći ulogu Glasa Koncila u liturgiji, vjeronauku, obrazovanju, obrani ugroženih i progonjenih. Osvrnuo se i na krizu u tiskanim medijima, navodeći kako će Glas Koncila uvijek biti suvremen, jer je takva i Božja riječ.

“Moja je želja da Glas Koncila, kao što nikad nije bio materija, već uvijek za nešto duhovno, bude usavršavatelj ljudskih odnosa, da bude jedna Božja čestica u ovom našem podneblju”, zaključio je mons. Gabrić među ostalim i promišljanje o modernim fizikalnim teorijama.

V. d. direktora i urednik mons. Miklenić podsjetio je također na zlatni jubilej Glasa Koncila, te najavio svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali i prigodni akademski čin 1. listopada, kao i međunarodni znanstveni skup 25. studenoga. Naznačio je i projekt digitalizacije svih brojeva Glasa Koncila. “Kao Glas Koncila i kao kuća suočeni smo s velikim izazovima i poteškoćama. Zato je itekako pred nama velika odgovornost da sve učinimo kako bi Glas Koncila ne samo opstao, nego da bi se razvijao i odgovorio izazovima sadašnjega časa i onoga što je pred nama”, napomenuo je urednik Miklenić. (tš, gk)