Misa u Poznanovcu i Lado u Maču

Peti korizmeni tjedan 2012. ostat će na poseban način u sjećanju župljana župe Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Maču zbog dva događaja od iznimne važnosti.
Na petu korizmenu nedjelju, 25. ožujka 2012., u naselju Poznanovec, koje pripada župi Mače, slavljeno je povijesno bogoslužje. Naime, po prvi puta u Poznanovcu slavljena je sveta misa za vjernike iz tog najudaljenijeg dijela župe Mače. Misno slavlje za preko 200 vjernika slavio je u vatrogasnom domu u Poznanovcu Zlatko Koren, privremeni upravitelj župe Mače. Ovim misnim slavljem, koje će od sada biti redovito svake druge nedjelje, okončano je petomjesečno traženje prikladnog prostora za slavljenje svete mise u Poznanovcu. Na početku misnoga slavlja vlč. Koren rekao je: „Hvala što ste se u takvom broju odazvali na ovo jedinstveno, neponovljivo i povijesno bogoslužje, koje se dogodilo zahvaljujući vama i svima koji su prepoznali našu potrebu i izašli nam u susret.“
Već duže vrijeme postoji interes i želja vjernika iz Poznanovca i Luga Poznanovečkog da se sagradi prikladna filijalna kapela kako bi se župljanima iz najudaljenijeg dijela župe omogućilo redovito sudjelovanje u misnom zajedništvu, posebno onima koji nemaju vlastiti prijevoz ili nekoga tko bi ih povezao u župnu crkvu.
Drugi događaj od iznimne važnosti za župu Mače bio je koncert Ansambla Lado u srijedu 28. ožujka 2012. u župnoj crkvi. Na koncertu pod nazivom „O, Isuse daj mi suze“ izvedeni su korizmeni napjevi Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke. Zbor je pod ravnanjem Dražena Kurilovčana predstavio bogato hrvatsko crkveno pučko pjevanje istočnog dijela naše Domovine te su se na trenutak Hrvatsko Zagorje i Slavonija, Baranja, Srijem i Bačka osjećali povezani korizmenom baštinom. Župna crkva bila je ispunjena, a izvođače, domaćine i goste pozdravio je privremeni upravitelj župe Mače, Zlatko Koren, zaželjevši da ovaj prvi koncert Ansambla Lado u Maču bude prvi u nizu.