Marija Bistrica proslavila dan župe i općine

U srijedu 13. srpnja 2011. proslavljena je Svetkovina Majke Božje Bistričke, Dan župe i Općine Marija Bistrica. Središnju misu predvodio je biskup celjski mons. dr. Stanislav Lipovšek. Večernje misno slavlje u 18 sati, koje je bilo prikazano za sve pokojne bistričke svećenike predvodio je vlč. Josip Čukman, a propovijedao je vlč. Stjepan Prugovečki.

Općina Marija Bistrica je na dan Općine održala svečanu sjednicu, kojoj je prethodio koncert limene glazbe KUD-a ''Lovro Ježek'' Marija Bistrica. Na samoj sjednici načelnik Stjepan Muhek, osvrnuo se na proteklu godinu, naglasivši kako Općina osjeća posljedice ekonomske krize, ali još uvijek i promjenu porezne politike iz srpnja prošle godine. Napomenuo je kako su u najveći prihodi Općine, kroz porez i prirez u 2010. godini smanjeni u odnosu na 2009. za oko 343 tisuće kuna, što je izravna posljedica gubitka radnih mjesta i nove porezne politike. Najveći podbačaj prihoda ostvaren je u segmentu pomoći iz proračuna s razine države i fondova, kao i prihodi po posebnim propisima u koje ulaze i komunalna naknada, uplate građana za asfaltiranja, vode, grobna naknada i drugo. Unatoč svemu, napomenuo je načelnik Muhek, ni u jednom trenutku nije došlo u pitanje normalno funkcioniranje općine koje se i u ovom trenutku odvija normalno, iako se nastavlja trend smanjenja prihoda od poreza, što ej i predviđeno u proračunu za 2011. Sjednici su nazočili brojni gosti, među njima i župan Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik i potpredsjednik županijske skupština dr. Višeslav Ćuk i Josip Kovačić, gradonačelnik Buzeta, grada prijatelja Marije Bistrice, Valter Flego, kao i predsjednik Vijeća Dario Krivičić i vijećnica Ines Jerman, načelnici Općina: Bedekovčina Rajko Vidiček, Zlatar Bistrica Žarko Miholić, Sveti Križ Začretje Ivan Kranjčić i Gornja Stubica Željko Lisak, te brojni predstavnici institucija i udruga koje surađuju s općinom.

Na svečanoj sjednici Općine Marija Bistrica dodijeljena su i priznanja Općine zaslužnim pojedincima i institucijama. Priznanja su dobili: Branko Mikša i Mirjana Micak za intenzivan volonterski rad u KUD-u Lovro Ježek; prof. dr. sc. Stjepan Pepeljnjak za dugogodišnju suradnju s Općinom Marija Bistrica kroz zajedničko organiziranje društvenih događanja; Bluesun Hotel Kaj, zbog aktivnosti kojima doprinosi razvitku i ugledu Općine Marija Bistrica u unapređenju gospodarstva i turizma; Lovačko društvo Fazan Marija Bistrica;  KUD “Laz”; Limena glazba KUD-a ''Lovro Ježek'' te poduzetnici Zlatko Petrinec i Vladimir Vedrina.