Maras u Pregradi najavio 70 milijuna eura za poduzetničke zone

U narednoj godini Ministarstvo poduzetništva i obrta uložiti će 70 milijuna eura u osnivanje novih poduzetničkih zona, najavio je ministar Gordan Maras na manifestaciji Poslovni uzlet Pregrade u organizaciji Poslovnog dnevnika. „Osigurano je ukupno 180 milijuna eura za poduzetništvo, od čega 130 milijuna za proizvođače i 50 milijuna za turizam. Uz to, planiramo i tri milijuna eura za potpore informatizaciji tvrtki i obrta“, kazao je Maras. Ministar poduzetništva i obrta je i ovom prigodom istaknuo važnost događanja kakav je Poslovni uzlet. „Dobro je da su ovu inicijativu dobro prihvatile jedinice lokalne samouprave jer je važno da se poduzetnici na licu mjesta upoznaju s novostima i mogućnostima u gospodarstvu. Poslovni uzlet je postao „Potporna institucija“ hrvatskim poduzetnicima. Da je poduzetništvo u zaletu, pokazuje i činjenica da je samo ove godine otvoreno 16 tisuća novih tvrtki i obrta“, navodi Maras. Dodaje da je posebno bitno poduzetnike na terenu upoznavati s mogućnosti dobivanja sredstava iz europskih fondova.
Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je na Poslovnom uzletu grada Pregrade da je ova županija jedan od lidera u Hrvatskoj po razvoju gospodarstva. „U Zagorju postoji duga tradicija poduzetništva, i posebice obrta, koja nije zamrla ni tijekom socijalističkoga razdoblja. Ta tradicija kvalitete, točnosti i konkurentnoga proizvoda je pomogla da zagorski gospodarstvenici puno lakše podnesu gospodarsku krizu nego što je to bio slučaj u nekim drugim područjima. Štoviše, iako je bilo razdoblja s padom broja registriranih tvrtki i obrta, činjenica je da mi stalno rastemo i samo u razdoblju od godinu dana nam je nezaposlenost pala 8,8 posto. Istodobno je ove godine izdano 14 građevinskih dozvola za poduzetničke projekte“, komentirao je Kolar. Iako je poduzetništvo razvijeno u čitavom Zagorju, tu posebno mjesto ima Pregrada koja je treći po veličini grad u Županiji. „U Pregradi imamo dugu tradiciju poduzetništva i investicija. Prva strana investicija u našem gradu ostvarena je još u 19. stoljeću. Posebice smo ponosni na našu poduzetničku zonu u kojoj tvrtke zapošljavaju više od 600 ljudi, a 70 posto svojega prihoda ostvaruju u inozemstvu“, kazao je Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade.
Prilikom otvaranja Poslovnog uzleta u Pregradi direktorica Poslovnog dnevnika Andrea Borošić uručila je Ivan Pejiću, pomoćniku ministra znanosti, obrazovanja i sporta, donaciju od tisuću primjeraka Edukativnog priručnika, publikacije izrađene u suradnji Poslovnog dnevnika, Algebre i Ministarstva poduzetništva i obrta, koja bi trebala pomoći poduzetnicima i studentima da pokrenu i razviju svoj biznis. Pejić je istaknuo važnost ovakvih projekata i ovakvih priručnika koji informiraju i educiraju poduzetnike. Pejić je najavio da će ovih tisuću primjeraka biti distribuirano ekonomskim fakultetima i institutima, ali i istraživačima i inovatorima koji su često u problemu kako komercijalizirati svoju zamisao.
U sklopu projekta „Poslovni uzlet“ otvorena je treća regionalna manifestacija namijenjena razvoju i edukaciji poduzetnika i obrtnika koja okupila 300-tinjak poduzetnika. Treća po redu manifestacija „Poslovni ulet Grada Pregrade“ bilježi veliki interes što pokazuje potrebu i želju poduzetnika i obrtnika za edukacijama, usavršavanjem te cjeloživotnim učenjem.
Poslovni uzlet je projekt kojeg je pokrenuo Poslovni dnevnik početkom godine kako bi pokrenuo razvoj malih i srednjih poduzetnika te obrtnika. Svjestan poteškoća prisutnih u gospodarstvu besplatnim edukacijama, seminarima i treninzima, iz područja koja su od vitalne važnosti za poslovanje poduzeća nastoji pomoći poduzetnicima da postanu još bolji i konkurentniji na tržištu.

Dražen Novak
Poslovni dnevnik