Majka Terezija – »neprocjenjivi dar za svijet«

Stota obljetnica rođenja Anđela siromašnih, Majke Terezije iz Calcutte, proslavljena je 26. kolovoza diljem svijeta.

U poruci upućenoj s. Mary Premi, vrhovnoj glavarici družbe Misionarki ljubavi, koju je blaženica osnovala 1950. godine, papa Benedikt XVI. istaknuo je Majku Tereziju kao uzor primjerne kršćanske kreposti.

U životu je bila neprocjenjivi dar za svijet, a to neprestano biva po ljupkom i neumornom radu vas, njezinih duhovnih kćeri, istaknuo je Sveti Otac. Odgovarajući s pouzdanjem na izravni Gospodinov poziv, Majka Terezija je pred svijetom primjerima tumačila riječi sv. Ivana: Ljubljeni, ako nas je Bog tako ljubio, i mi moramo tako ljubiti jedan drugoga. Ako ljubimo jedni druge, Bog ostaje u nama a njegova je ljubav u nama savršena. Neka ta Ljubav nadahnjuje vas, misionarke ljubavi, da se same velikodušno darivate Isusu, kojega gledate i služite mu u siromašnima, bolesnima, u osamljenim i napuštenim osobama.

Ohrabrujem vas da neprestano crpite iz duhovnosti i uzora Majke Terezije i, nasljedujući njezin primjer, da prihvatite Isusov poziv “Dođi, budi moja svjetlost”, pozvao je Papa.

U redovničkoj kući u Kolkati, u kojoj počivaju posmrtni ostaci Majke Terezije, obljetnica je proslavljena misom koju je predvodio indijski kardinal Telesphore Toppo. Na početku mise s. Mary i s. Nirmala, vrhovna glavarica nakon Majke Terezije, u znak mira oslobodile su bijele golubice. gk(ika)