Ljetni kamp djece i mladeži AJKULA 2014.

Od 14. do 26. srpnja na otoku Krku u prostoru Oaza kraljice mira u dvije smjene po šest dana provođen je projekt četiri udruge Specijalne policije iz četiri hrvatske županije (Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata “AJKULA” Rijeka kao domaćin i nositelj projekta i partneri u projektu Udruga veterana specijalne policije “ALFA” Zagreb , Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata “DELTA” Županja i Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata “BARUN” Krapinsko-zagorske županije ). Naziv projekta bio je Ljetni kamp djece i mladeži “AJKULA 2014.” a to je nastavak suradnje započete 2013. godine provođenjem Ljetnog kampa “DELTA 2013.” u Cerni.

Radi se o projektu kojemu su ciljevi međusobno upoznavanje i zbližavanje djece ratnih pripadnika Specijalne policije iz raznih krajeva Hrvatske,aktivno provođenje ljetnih praznika,poučavanje vrijednostima Domovinskog rata,razvijanje ljubavi prema Domovini,učenje i razvijanje vještina potrebnih za boravak u prirodi i razvijanje ekološke svijesti kod mladih.

Ove godine u Kampu je boravilo ukupno 88 djece i mladih uzrasta od dvanaest do osamnaest godina,oba spola podjednako zastupljenih. Sudionici su bili smješteni u šatorima i bungalovima a u prostoru u kojem se odvijao Kamp imali su razne sadržaje za aktivno provođenje slobodnog vremena (igralište za mali nogomet i odbojku,stolni tenis,stolni nogomet,biljar). U Kampu je boravilo ukupno 22 djece članova UVSPDR “Barun” i dva voditelja-instruktora.

U skladu s programom tijekom odvijanja Kampa sudionici su odali počast braniteljima koji su dali živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku,posjetili su bazu Specijalne jedinice policije Rijeka gdje su odali počast osmorici ratnih pripadnika Jedinice palih za Domovinu,bazu Bojne za specijalna djelovanja u Delnicama gdje su posjetili spomen kapelu za 74 pripadnika postrojbe koji su dali živote za Hrvatsku. Obišli su veći dio otoka Krka i upoznali se s njegovim znamenitostima.
U Kampu su organizirane edukativne radionice i predavanja (orijentacija u prirodi,Specijalna policija u Domovinskom ratu,prevencija ovisnosti i dr.)

Uz sve aktivnosti našlo se dovoljno vremena za uživanje u moru i suncu a za ne plivaće organiziran je tečaj pa su gotovo svi i proplivali.

Projekt je provođen pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja koje je osiguralo trećinu potrebnih sredstava za provođenje istog. Velik dio potrebnih sredstava donirali su gospodarstvenici,jedinice lokalne samouprave i građani otoka Krka. Svojim učešćem pomogli su i roditelji djece-sudionika Kampa. Projektu je pomogla i Krapinsko-zagorska županija te neki gradovi i općine na čemu im iskreno zahvaljujemo.

Svih dvanaest dana odvijanja Kapa proteklo je bez ikakvih problema (osim vremenskih neprilika koje su nas pratile) a svi sudionici vratili su se kućama izuzetno zadovoljni,prepuni pozitivnih dojmova i sa stečenim novim prijateljstvima.

Voditeljima-instruktorima u Kampu bila je izuzetna čast brinuti se za te iznimne mlade ljude.

Sljedeće godine nastavljamo s projektom Ljetnog kampa ,a o lokaciji partneri u projektu donijeti će odluku tijekom ove jeseni.