Ljekovito cjepivo za suvremenoga čovjeka

“Gospodine, dok danas označujemo početak Godine posvećenoga života koju je za cijelu Crkvu najavio papa Franjo, zazivamo tvoju ljubav i smjerno te molimo: neka nas sve obasja milost tvoga Duha Svetoga. Neka nas ražare primjeri i zajedništvo svetih, napose onih koji tebi omiliše svojim posebnim životnim predanjem, prihvaćajući i nasljedujući evanđeoske savjete u zavjetima siromaštva, poslušnosti i čistoće”, molio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u zajedništvu svećenika, redovnica, vjernika grada Đakova te umirovljenoga nadbiskupa Marina Srakića, otvarajući Godinu posvećenoga života u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji tijekom svečanoga misnoga slavlja u đakovačkoj prvostolnici na prvu adventsku nedjelju 30. studenoga.

Bogu posvećene osobe sa svojim zavjetima dragovoljne poslušnosti, dragovoljno izabranoga siromaštva i čistoće tijela koja se odriče bračne ljubavi nadbiskup je u homiliji predstavio kao ljekovito cjepivo za suvremenoga čovjeka koji je sam sebi dosta i ne prihvaća nikakav autoritet; kojemu je bog jedino vlastiti profit i ugoda. “Bogu posvećene osobe sa svojim zavjetom vjernosti Bogu, odnosno djevičanstva i čistoće, predstavljaju podršku i ohrabrenje mladićima i djevojkama te bračnim parovima koji nastoje živjeti predbračnu i bračnu vjernost i čistoću. Predstavljaju ljekovito cjepivo protiv promiskuiteta i robovanja tijelu i nagonima. Prihvaćajući dragovoljno siromaštvo, Bogu posvećeni život predstavlja ljekovito cjepivo za društvo opterećeno korupcijom, ogromnim socijalnim razlikama, siromaštvom, trgovinom ljudima i ljudskim organima, novim oblicima ropstva i gaženjem temeljnih ljudskih prava sve do temeljnog prava, a to je pravo na život”, istaknuo je nadbiskup.

Otvorenjem Godine posvećenoga života nadbiskup je s cijelom Crkvom zahvalio Bogu za sve redovničke zajednice, posebno za sve one koje žive i svjedoče evanđeoske ideale te sudjeluju u evangelizacijskom poslanju Đakovačko-osječke nadbiskupije, a posebnu blizinu i zajedništvo izrazio je sestrama sv. Križa, koje su na čelu s provincijalnom poglavaricom s. Amalijom Kupčerić nazočile u velikom broju. Okupljene vjernike nadbiskup je podsjetio kako osim sestara sv. Križa u Nadbiskupiji djeluje još 16 ženskih redovničkih zajednica i 2 svjetovna instituta te osam muških redovničkih zajednica. Nadbiskup je u molitvu uključio i vjernike laike koji također polažu zavjete te poziv na svetost nastoje živjeti u braku i u svijetu, živeći skromno, čisto i u potpunoj pripadnosti Bogu, te na kraju homilije pozvao okupljene da si posvijeste da su vrijeme došašća i Godina posvećenoga života vrijeme budnosti i budnih. (ika / gk)