Likovna kolonija u Madžarevu

“Likovna kolonija u Madžarevu 6. i 7. lipnja 2009.
PROJEKT “OSTAVI TRAG LJUBAVI U DJEČJEM SRCU” za dječji dom “Svete Terezije od Malog Isusa” iz Zagreba

U organizaciji sakralne galerije Laudato iz Zagreba i nacionalnog centra udruge Vojske Bezgrešne i ove godine smo organizirali šestu za redom likovnu koloniju sa sakralnom tematikom u prekrasnom okolišu župne crkve u Mađarevu i Podrutama.

Ove godine je sudjelovalo 50 umjetnika iz raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Austrije. Od nastalih likovnih radova na koloniji pripremit će se izložba, a kasnije i aukcija slika u sklopu projekta “Ostavi trag ljubavi u dječjem srcu” sa željom da se pomogne 35-ero djece koja su napuštena, socijalno ugrožena i zlostavljana, a nalaze se u dječjem domu “Sv. Terezije od malog Isusa” koji vode sestre karmelićanke na Vrhovcu u Zagrebu. Nekolicina te djece nas je posjetilo u Madžarevu i družilo se sa nama tijekom dana.

Dječji dom sv. Terezije od malog Isusa počeo je djelovati 15. srpnja 1925. godine. Svoj postanak duguje vjerskom osvjedočenju Ane Marije Tauscher van den Bosch, utemeljiteljice Karmeličanki BSI koja je od 1891. godine, pa do svog prijelaza u vječnost (1938. godine) osnivala domove u Europi i SAD-u. Sestre, u svim generacijama po njenom primjeru, brinu se za djecu koja nisu doživjela roditeljsku ljubav.

Prateći razvoj pedagogije i psihologije sestre unose obiteljski stil života u Dječji dom. Dob djece od svojih početaka bila je od dana njihova rođenja do završetka školovanja. Do 1947. godine, u Domu su bila djeca od jedne godine do završetka OŠ, socijalno ugrožena i djeca žrtava 2. svjetskog rata.

Ines Smrk