Kursiljo proslavio 40 godina djelovanja u Hrvatskoj

 U sklopu trodnevne proslave 40. obljetnice djelovanja pokreta Kursiljo u Hrvatskoj u subotu 27. rujna u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Samoboru zahvalno misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji bili su i varaždinski biskup Josip Mrzljak, dekan Samoborsko-okićkoga dekanata Davor Štuljan, duhovnik Kursilja Andrija Vrane te desetak svećenika koji prate i podupiru djelovanje pokreta.

Prije početka misnog slavlja troje suradnika Kursilja predstavilo je djelovanje pokreta, ističući na poseban način svoju uključenost u pastoralno djelovanje s krizmanicima na župama, kao i značenje i ulogu Kursilja u duhovnom životu hrvatskih branitelja.

Govoreći o 40. obljetnici djelovanja pokreta Kursiljo u Hrvatskoj, kardinal je rekao da zahvaljujemo za sve koji su taj put prenijeli u Hrvatsku i da gledamo Crkvu koja je puna putova koji vode do Boga. Spominjući encikliku pape Franje “Svjetlo vjere”, kao zajedničko djelo pape Benedikta XVI. i pape Franje, naglasio je da nam obojica govore o svjetlu koje dolazi od vjere, a koje je čovjeku itekako potrebno. “Vjeru trebamo poznavati i produbljivati da možemo živjeti ono što nam pruža”, rekao je kardinal te naglasio da je vjera neizmjerno bogatstvo koje daje potrebno svjetlo za život, i da je “svatko od nas dok god živi pozvan na put upoznavanja vjere gdje prepoznajemo Boga”. Često puta se u Crkvi, a pogotovo u društvu planira i misli da čovjek sve može sam, a “vjera pokazuje da se u svim trenutcima života treba otvarati Bogu, naći ga i prepoznati i onda će život biti drugačiji, ljepši, bogatiji”.

Spominjući apostolsku pobudnicu pape Franje “Radost evanđelja”, kardinal je posebno upozorio na odlomak o pokretima i novim zajednicama u kojemu Papa kaže da su oni donijeli novi žar i svježinu, da su oni plod Duha Svetoga i blagoslov za Crkvu. U tom smislu, upozorio je kardinal, potrebno je da “članovi pokreta budu duboko ukorijenjeni u župnu zajednicu, a čitav pokret u zajedništvu s biskupijskim pastoralom, jer u protivnom upadaju u opasnost da im iz vidokruga ispadne ono najbitnije i da postanu sami sebi dostatni”. Zaključujući propovijed, kardinal je članovima Kursilja uputio zahvalu: “Pohvaljujem što se angažirate u radu sa skupinama u župama i u civilnom društvu. To je znak da ste na pravom putu. Neka dobri Bog, po zagovoru Blažene Djevice Marije, blagoslovi sva vaša plemenita nastojanja”.

Na svršetku misnog slavlja, na kojem je pjevanje predvodio zbor mladih članova Kursilja, dvije predstavnice Kursilja kardinalu Bozaniću i biskupu Mrzljaku u znak zahvale predale su prigodni dar, a kardinal je najzaslužnijim članovima Kursilja uručio blagoslov pape Franje. (ika / gk)

O 40. obljetnici proslave Kursilja u Hrvatskoj opširnije čitajte u tiskanom izdanju Glasa Koncila od nedjelje 5. listopada. Već od srijede novi je broj dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.