KUD Lovro Ježek u Kumrovcu

“Došel je, došel Jura Zeleni” – odjekivalo je u subotu 22. travnja kumrovečkim Starim selom. Ophodi Jure Zelenog, običaj je u sjeverozapadnim krajevima Hrvatske koji se nalazi i na listi nezaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. Ove je godine u Kumrovcu održan po 13. put. Manifestacija je započela otvorenjem izložbe “Podravska hiža”, Muzeja grada Koprivnice, autorice Marije Mesarić. O izložbi je govorila sama autorica, a Muzej je predstavio ravnatelj Muzeja Robert Čimin.

U nastavku kumrovečka etno udruga Zipka te Tamburaški orkestar i mali folkloraši KUD-a Lovro Ježek iz Marije Bistrice, prikazali su tradicionalni obred jurjaša kroz selo. Naime na čelu sa sv. Jurjem i njegovim mačem oni okićeni zelenim grančicama obilaze kuću po kuću i kao nagradu za tjeranje svih zlih sila koje bi mogle pohoditi seljake tijekom poljoprivredne godine, za nagradu dobivaju jaja, kobasice, vino…

Ophodi jurjaša završavaju na kraju sela paljenjem jurjevskog krijesa oko kojeg se svira, pleše i pjeva, a oni najhrabriji preskaču i vatru. Na kraju svi izvođači i posjetitelji počašćeni su uz kolače i domaću kapljicu i tradicionalnim jelom zagorskih težaka – “cvrtjem” – trajbanim jajima sa špekom, pečenim na domaćoj masti. Druženje na otvorenom je uz Etno udrugu Zipka njihovu voditeljicu i harmonikašicu Zdenku Poljaki te posjetitelja koji su im se pridružili u pjesmi, potrajalo sve do noći.