Kršćani i muslimani zajedno kako bi pobijedili nasilje

Slavlje kojim završava Ramazan prigoda je za izražavanje srdačnih želja za mir i radost muslimanskim vjernicima, ističe se u poruci Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog u povodu svršetka Ramazana. U poruci koju su potpisali predsjednik vijeća kardinal Jean-Louis Tauran i tajnik nadbiskup Pier Luigi Celata, ističe se kako prijateljski susreti koji se ovih dana održavaju između muslimanskih vjernika i vjernika drugih religija, a posebno kršćana, pružaju prigodu za jačanje dijaloga i suradnje.

Ovogodišnja tema, koju je izabralo Papinsko vijeće za međureligijski dijalog, a koja glasi “Kršćani i muslimani: zajedno kako bi pobijedili nasilje među vjernicima različitih religija”, poziva na razmišljanje o razlozima koji na raznim stranama svijeta dovode do dramatične instrumentalizacije religije.

Među tim su razlozima manipulacija religije u političke ili druge svrhe, diskriminacija na temelju etničke pripadnosti ili religijskoga identiteta, podjele i društvene napetosti. Ali i neznanje, siromaštvo, nerazvijenost, nepravda, sve su to izravni ili neizravni izvori nasilja, i to ne samo među religijskim zajednicama, nego i unutar njih. Neka građanske i vjerske vlasti pruže svoj prinos kako bi se riješila slična stanja, u vidiku općega dobra cijeloga društva, poziva se u poruci.

Da bi se uklonili ti uzroci i zaustavilo nasilje među vjernicima različitih religija, potrebno je otvoriti srca za uzajamni oprost i pomirenje, u svrhu mirnoga i plodonosnoga suživota. Potrebno je također priznati i poštovati dostojanstvo i prava svakoga ljudskog bića, bez ikakve razlike temeljene na etničkoj ili religijskoj pripadnosti.

Posebnu važnost treba dati razvoju poštovanja, dijaloga i bratstva u raznim odgojnim prostorima: kod kuće, u školi, u crkvama i džamijama. Poučavanje vjerskih vođa, ali i školsko gradivo, koji paze na to da religije budu prikazane na objektivan način imaju, kao poučavanje u cijelosti, odlučujuću važnost u odgoju i formaciji mladih. Na taj će način biti moguće promicati mir i sklad među raznim religijskim zajednicama, zaključuje se u poruci. (ika)