Križni putevi hrvatskih pjesnika predstavljeni u Društvu hrvatskih književnika


Tradicionalni susret “Lirika Velikog petka” u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu ove je srijede bio obogaćen predstavljanjem knjige “Križni put u stihovima hrvatskih pjesnika XX. stoljeća”, izdane u nakladi Glasa Koncila. Izabrane stihove pred pedesetak književnih zaljubljenika kazivao je dramski umjetnik Dragan Despot, a susret je moderirala Lada Žigo.

Predstavljajući knjigu u kojoj je odabrao 23 križna puta u stihu, dr. Vladimir Lončarević je istaknuo kako je duhovna tradicija hrvatske književnosti kršćanska od početaka do danas, a pjesništvo njezina najproduktivnija forma.

Svojevrsna sloboda pisanja stihova, prema Lončarevićevim riječima, pridonijela je bogatstvu u lingvističkom, poetskom i kulturološkom smislu. Dodao je da predstavljeno djelo nije antologija, i da vjeruje u drugo izdanje, gdje će biti uvršteni i neki nenamjerno izostavljeni križni putevi.

Analizirajući pjesničku snagu zbirke, potpredsjednik DHK-a Božidar Petrač poželio je da se pasionske teme i raznovrsni stihovi iščitavaju kao svojevrsni brevijar, “osobno obilježen našim načinom Muke, našim načinom Krista, našim načinom onoga što bi mogli reći kao 'Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio'.

Jozo Čikeš, predsjednik udruge Pasionska baština, koja je bila suorganizator susreta, pohvalio je “Liriku Velikog petka” kao vrijednost koja već dugo traje u hrvatskoj samostalnosti, te izrazio zadovoljstvo brojem posjetitelja na svim događanjima “Pasionske baštine”. Obznanio je također da se zbog velikog broja radova (56), točnije studioznog rada žirija, odgađa objavljivanje nagrađenih autora u književnom natječaju Udruge na temu “Muke Kristove”. (tš, gk)