Križni put u Koloseju Papa Franjo: »Isusov je križ Božji odgovor na zlo svijeta«

 Na Veliki petak navečer 29. ožujka papa Franjo predvodio je križni put u rimskom Koloseju, za koji su meditacije ove godine priredili mladi iz Libanona. Na kraju pobožnosti Sveti Otac se kratko obratio tisućama vjernika koji su mu se pridružili u molitvi.

“Ove je noći jedna jedina riječ dovoljna: križ. Isusov križ je riječ kojom je Bog odgovorio na zlo svijeta. Ponekad nam se čini kao da Bog ne odgovara na zlo, kao da šuti. A zapravo Bog jest progovorio i odgovorio, njegov odgovor je Kristov križ: riječ koja je ljubav, milosrđe i opraštanje.

No, Kristov križ je ujedno i sud, posvijestio je Sveti Otac: “Bog nas sudi ljubeći nas. Ako prihvatim njegovu ljubav, spašen sam, ako je odbijem, osuđen sam, ne nije me osudio Bog, nego sam se osudio sam; Bog nikad ne osuđuje, on samo ljubi i spašava.”

Papa je primijetio da je riječ križa također odgovor kršćana na zlo koje još uvijek djeluje u nama i oko nas. “Kršćani moraju na zlo odgovoriti dobrom, tako da kao Isus uzimaju križ na sebe”, istaknuo je sveti otac Franjo.

Mladi iz Libanona su u meditacijama izrazili tjeskobe i nade naroda na Bliskom istoku te progovorili o nepravdama, podjelama među kršćanima, fundamentalizmu i nasiljima koja razdiru bliskoistočne narode, ali su se dotakli i patnji i zala kojima je pogođeno čitavo čovječanstvo.

Križ su na postajama križnoga puta ove godine nosile jedna talijanska i jedna indijska obitelj, osoba s invaliditetom, bogoslovi iz Kine, redovnice iz Nigerije i Libanona i mladi iz Brazila. (radio vatikan / gk)