Kardinal Bozanić predvodio misu na Mirogoju

»Zauzetije usmjeravati svoj život prema životu vječnom«
 “Današnje nas slavlje oslobađa od duhovnoga raspoloženja radikalne sumnje koja se vrlo lako prelijeva u skepticizam i indiferentizam. Prvi i temeljni smisao današnje svetkovine jest poziv da, dok slavimo sve svete i pohađamo grobove svojih dragih pokojnika, zauzetije usmjeravamo svoj sadašnji život prema krajnjem cilju, a taj je život vječni s Gospodinom”, istaknuo je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u homiliji misnoga slavlja koje je na svetkovinu Svih svetih, u četvrtak 1. studenoga, predvodio u crkvi Krista Kralja na zagrebačkom groblju Mirogoj

Kardinal je istaknuo kako slaveći Sve svete Crkva nadilazi svaki skučeni pogled na čovjeka kojega bi se svodilo samo na to da bude građanin ovoga svijeta i opovrgava svako odbacivanje propitivanja o konačnom smislu ljudskoga života.

“Razmatranje slave Svih svetih u vječnom životu nije samo u tome da otkrijemo krajnje određenje svoga života. Ono nam objavljuje i ono što je na početku života, odakle nam dolazi život, a ako je naše konačno određenje život vječni, to je stoga što je svatko od nas bio voljen i željen, odnosno stvoren kao dijete Božje”, rekao je kardinal Bozanić te podsjetio kako je uzrok našega postojanja čin ljubavi, ta velika ljubav koju nam je Otac darovao.

Govoreći o usmjerenosti prema vječnome životu, kardinal je istaknuo kako valja ukloniti iz svoga ljudskog, zemaljskog života sve što je protivno dostojanstvu, istini, darovanosti našega biti djeca Božja.

“Tu se dotičemo evanđeoske poruke o blaženstvima. Ne može se uzići na goru Gospodnju, niti stajati na svetom mjestu Njegovu ukoliko nisu ispunjeni uvjeti koji se spominju u blaženstvima. Blaženstva koja je Isus proglasio nisu važeća usmjerenja samo za onoga koji bi htio dostići posebnu moralnu savršenost. Blaženstva su neophodan uvjet za ulazak u život vječni. Ideali koji nam se predstavljaju nisu samo stupanj moralne ili vjerske savršenosti, oni su smjerokazi da se ostane na putu prema raju, jer ako se iz dana u dan ne postaje sve više siromašan duhom, čist srcem, gladan i žedan pravednosti luta se stranputicama”, upozorio je kardinal. Pojasnio je kako ostati na putu prema raju znači živjeti ovozemni život u zajedništvu s Bogom, slijedeći Isusov primjer u ljubavi Duha Svetoga. To se očituje po dobroti srca, po poniznosti, blagosti, milosrđu, po ljubavi prema pravednosti i istinitosti, po zauzimanju za mir i pomirenje.

“Možemo reći da je to iskaznica koja nas kvalificira kao Božje prijatelje. To je putovnica koja nam omogućava ulazak u vječni život”, podsjetio je kardinal i pozvao vjernike da, dok ovih dana na grobljima diljem domovine Hrvatske razmišljaju o životu i zahvaljuju Bogu za svoje drage pokojne, mole zagovor Presvete Bogorodice Marije, bl. Alojzija Stepinca i Svih svetih koji već uživaju puninu vječnoga života jer su išli putem evanđeoskih blaženstava, da i nas štite na našem putu prema punini života u zajedništvu s Bogom.

Na kraju misnog slavlja kardinal Bozanić je kod glavnoga križa izmolio molitvu odrješenja za sve pokojne koji počivaju na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Misno slavlje pjevanjem je uveličao župni zbor župe sv. Blaža pod ravnanjem Ronalda Brausa uz orguljsku pratnju Davora Ljubića. (ika / gk)

Kardinal Bozanić predvodio misu na Mirogoju

»Groblja su sveta mjesta, mjesta žalosti ali i mjesta nade«

“Danas, na svetkovinu Svih Svetih, pogled usmjerujemo prema zajedništvu svetih. To zajedništvo obuhvaća život i smrt. Toga se zajedništva čvrsto držimo baš u smrti, kako bi nas sveti uveli u pravi život, kako ne bismo upali u ništavilo. Groblja su sveta mjesta, mjesta žalosti i prolaznosti, ali i mjesta nade. Promjena značenja od mjesta žalosti u mjesto nade vidljiva je i u vanjskom izgledu kršćanskih groblja. Njih se označuje križevima, znakom Kristove ljubavi; krasi ih cvijeće i drveće; rese ih tragovi ljudske ljubavi i povezanosti”, kazao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodei na svetkovinu Svih svetih misno slavlje u crkvi Krista Kralja na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Na početku mise rektor crkve Krista Kralja dr. Zvonimir Kurečić podsjetio kako se ove godine slavi 135 godina od kada je pomoćni zagrebački biskup Janko Pavlešić otvorio i blagoslovio groblje Mirogoj.

Zagrebački je nadbiskup u homiliji podsjetio da kršćanska groblja čuvaju poruku vjere u uskrsnuće. Vjera nam daje novi obzor, širok i utješan pogled na sveobuhvatnost ljudskoga života. Međutim, vjera nas istodobno i zaustavlja na mjestu na kojem se nalazimo, jer ne možemo jednostavno preskočiti ovaj sadašnji trenutak svoga života. Vjera ima ljudska obilježja. Ona nas uči kako ne trebamo potiskivati žalost, nego je trebamo prihvatiti. Vjera širi pogled koji postupno mijenja žalost u prihvaćanje koje nas pročišćuje i otvara nam oči za ovo danas, za sutra, za vječnost. Vjera nas uči kako se u sadašnjem životu sve više treba priklanjati vječnosti, ali vjera nam i pomaže da ljubimo i patimo zajedno s onima koji podnose patnju.