Kako je lijepo biti svećenik

“Kako je lijepo biti svećenik! Svjedočanstva radosti i nade…” – naslov je najnovije knjige Glasa Koncila, nastale kao plod Svećeničke godine 2009./2010, koju je priredio novinar Vlado Čutura a urednički oblikovao Nedjeljko Pintarić.

Tijekom Svećeničke godine u tjedniku Glas Koncila objavljivani su od 28. lipnja 2009. do 20. lipnja 2010. u rubrici »Uz Svećeničku godinu«, u pedeset nastavaka prilozi novinara Vlade Čuture, Tomislava Vukovića i Brankice Lukačević o aktualnim hrvatskim svećenicima.

Tim su prilozima pridodana četiri dokumenta: Pismo pape Benedikta XVI. uz proglašenje Svećeničke godine; Homilija kardinala Josipa Bozanića u prigodi hodočašća svećenika iz cijele Hrvatske u Zagreb na Stepinčev grob; Homilija kardinala Josipa Bozanića u prigodi svećeničkog hodočašća u Rim na završetku Svećeničke godine održane u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima te Homilija pape Benedikta XVI. na euharistijskom slavlju uz završetak Svećeničke godine, pa sada uz izabrane fotografije knjiga postaje svjedočanstvo jedinstvenog događanja novije povijesti Crkve. Poruke tih priloga mogu biti trajni poticaji za veću svijest o svećeništvu i vjernost svećeničkome identitetu.

Prikupljeni prilozi progovaraju zahvalnošću pedeset svećenika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, za sve što je Bog po njima učinio za povjereni im narod Božji. Svjedoče kako su u vjernosti Kristu, otvorena srca, odabrali Crkvu za svoje obitavalište, crpeći snagu i oplemenjujući svoj život molitvom, savjetovanjem, ustrajnošću, propovijedanjem i raspoloživošću.

Pedeset prikazanih svećeničkih života kroz njihovo djelovanje stanoviti su prikaz crkvene i društvene zbilje Crkve u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Različite svećeničke generacije, dobi i vremenska razdoblja, različite biskupijske i redovničke pripadnosti te životne usmjerenosti daju zornu sliku u kakvoj je društvenoj stvarnosti djelovala i kako danas djeluje Crkva. Sažetak svećeničkih životopisa, njihovih promišljanja o pastoralnom radu, duhovnosti, društvenim prilikama, ulozi Crkve u kulturi i mnogim drugim aktualnostima, ujedno je i povijesni mozaik Crkve u Hrvata.

Istodobno to nije samo svjedočanstvo prošlog vremena – premda je u tome smislu pravi rudnik podataka o patničkom životu Crkve u komunističkom režimu – nego je zacijelo i temelj na kojem djeluje današnja Crkva. U tom kontekstu knjiga može mnogim mladim svećenicima, pastoralnim djelatnicima i svim vjernicima biti pomagalo kao neizostavno polazište za promišljanje mjesta i uloge svećenika u sadašnjoj Crkvi i suvremenom društvu. (np, gk)