Kada se hrvatski narod našao na rubu izginuća, čvrst je oslonac bila upravo Crkva

Četiristo dvadeset godina od glasovite Sisačke bitke s Turcima i spomen na sve branitelje Siska i Europe, a ponajprije kanonike Zagrebačkoga kaptola obilježio je Stolni Kaptol Svetoga Križa u Sisku u subotu 22. lipnja.

Večernje misno slavlje u sisačkoj je katedrali predvodio pomoćni biskup zagrebački i prepošt Zagrebačkoga kaptola Ivan Šaško u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, kanonicima Stolnoga kaptola Svetoga Križa, fra Antom Crnčevićem i svećenicima kateralne župe.

U homiliji je biskup Šaško istaknuo da svaki povijesni događaj nosi u sebi više slojeva i kako ih je teško obuhvatiti prikazom preostalih dokumenata i tragova, jer je uvijek posrijedi život. Baš zbog toga što je sve u našemu življenju povijest, jedini koji tu stvarnost obuhvaća jest Bog, te stoga svakomu događaju kao vjernici pristupamo s pogledom za koji molimo svjetlo Božjega Duha.

“No, svi događaji nisu jednaki. Postoje oni koji zahvaćaju puno života; koji se urezuju u memoriju pojedinaca i naroda; postoje oni koji su stanoviti modeli koji oblikuju život. Upravo je jadan od takvih onaj kojega se danas spominjemo”, rekao je istaknuvši: “Kod Siska se na današnji dan dogodila pobjeda nad Turcima, koja je Zagrebačku biskupiju i Hrvatsku održala na životu, pa je neće moći zasjeniti niti poraz 28. kolovoza 1593. i jednogodišnja vladavina Turaka, zbog nerazumnih odluka nehrvatskih vojnih zapovjednika. Bitka kod Siska (1593.) je prekretnica, jer je naizgled nepobjediva sila započela gubiti snagu”, rekao je propovjednik i spomenuo se biskupa Gašpara Stankovačkoga koji je zajedno s Kaptolom organizirao obranu Siska.

“Zagrebački kaptol je već 50 godina ranije, na svim posjedima prema Turcima, 1544. godine uspostavio vojničko središte obrane, jer je bilo očito da Turci žele osvojiti Zagreb i pokoriti Hrvatsku. Kaptol je uz pomoć Sabora i cara odlučio utvrditi bojište. Ušće Kupe u Savu kanonici su izabrali za podignuće obrambene tvrđave. Uložili su novac, doveli graditelje iz Italije i za pet godina podigli poznatu trokutastu sisačku tvrđavu, prodavši i neke predmete iz katedalne riznice. I uvijek je bilo tako: kada se hrvatski narod i nacija našla na rubu izginuća, čvrst joj je oslonac bila upravo Crkva.”

U nastavku biskup se zapitao što je tu pobjedu učinilo mogućom, te poručio: “Povijesnim događajima smisao daje ono što do kraja ne pripada povijesti; što ne mogu obuhvatiti preostali fragmenti; ono što povijest nadilazi – nad-povijest. To je snaga koja je vidljiva i danas. Jer tadašnje je vrijeme i tadašnja su događanja sažetak i današnjih (ne)prilika, posebice u svjetlu nedavne hrvatske borbe za slobodu. I junaštva, i nasilja, i nesebičnosti, i izdaje… Ali, pobjedu uvijek nosi ponajprije nepodijeljeno srce! Tu zadire Bog i ono što je slabo čini jakim”, kazao je među inim u propovijedi biskup Šaško. (ika / gk)