Izbor Rimskog prvosvećenika može započeti ranije

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi predstavio je u ponedjeljak 25. veljače apostolsko pismo Benedikta XVI. u obliku motuproprija o nekim izmjenama propisa vezanih uz izbor Rimskog prvosvećenika, kojima je Sveti Otac promijenio neke odredbe o konklavama.
 
Prema dosadašnjim odredbama trebalo je proći najmanje 15 a najviše 20 dana nakon papine smrti do održavanja konklava. Papa Benedikt je odredio da konklave mogu započeti i ranije, ali je odluku prepustio, kako je bilo predviđeno i do sada, kardinalskome zboru.
 
Pozornost svjetske javnosti u međuvremenu je usredotočena na posljednju opću audijenciju, koju će Papa održati u srijedu 27. veljače. Bit će to konačni oproštaj jer dan kasnije u 20 sati prestaje njegova papinska služba. U utorak 26. veljače Sveti Otac će se oprostiti od kardinala koji su već stigli u Rim.
 
U međuvremenu teku pripreme za smještaj kardinala u gostinjac Svete Marte, gdje će oni odsjesti za vrijeme konklava, kao i u Sikstinskoj kapeli, gdje će četiri puta dnevno glasovati u izboru za novog papu. (ika / gk)