Ivica izvrstan u veleslalomu

Dvadesettrogodišnji Švicarac Carlo Janka osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u veleslalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić utrku je završio na sedmome mjestu s 1.05 sekundi zaostatka za pobjednikom.

Janka, aktualni svjetski prvak u ovoj disciplini, u dvije je vožnje veleslaloma na olimpijskog stazi u Whistler Creeksideu ostvario vrijeme od 2:37.83 minute. Vodeći nakon prve vožnje uspio je ostati hladne glave i obraniti prednost u odnosu na konkurenciju.

Srebrnu i brončanu medalju osvojili su Norvežani. Kjetil Jansrud do drugog se mjesta probio s 11. mjesta iz prve vožnje. Aksel Lund Svindal dodao je zlatu iz superveleslaloma i srebru iz spusta broncu iz današnje utrke. Jansrud je za Jankom zaostao 39, a Svindal 61 stotinku.

Kostelić, koji je osvojio srebro u superkombinaciji prije dva dana, za Jankom je zaostao 1.05 sekundi. U prvoj je vožnji bio deseti, a dobrim je nastupom u drugoj vožnji ostvario šesti rezultat i popravio plasman za tri mjesta. Do nove olimpijske medalje dijelile su ga 44 stotinke.

Zrnčić Dim 41., Šamšal i Marinelli bez plasmana

Od preostale trojice hrvatskih predstavnika u ovoj disciplini plasman je ostvario tek Natko Zrnčić Dim koji je s 8.18 sekundi zaostatka za Jankom zauzeo 41. mjesto. Premijerne nastupe u Vancouveru imali su Dalibor Šamšal i Danko Marinelli. Međutim, obojica su ostala bez plasmana. Marinelli je bio 52. nakon prve vožnje, no naknadno je diskvalificiran zbog opreme koja nije bila u skladu s propisima. Šamšal je pao i nije uspio završiti prvu veleslalomsku vožnju.

Najveća skijaška velesila Austrija i nakon četvrte utrke muškog programa u Whistler Creeksideu još nema nijednu medalju. Marcel Hirscher bio je četvrti u veleslalomu, Romed Baumann peti, a branitelj naslova iz Torina Benjamin Raich tek šesti. Amerikanac Bode Miller, koji ima cijeli komplet olimpijskih medalja iz Vancouvera, nije završio prvu vožnju.
 (hrt)